Arhiva
StoryEditor

Google kupio YouTube za 1,65 milijardi dolara

10. Listopad 2006.
Piše:
lider.media

Nakon brojnih nagađanja o kupcu najpoznatijeg web sitea za razmjenu videa pobjedu je odnio Google i na taj način kratkih rukava ostavio Yahoo, koji je u utrci bio do zadnjeg trena. Google je kupio sve dionice YouTube-a i to za, prema mnogima, nevjerojatnijh 1,65 milijardi dolara

   To je ujedno i najveća Google-ova investicija koja ga je izbacila u orbitu online video revolucije. Chad Hurleyu (29) i Steven Chenu (27), osnivačima YouTube-a, još uvijek neprofitabilne brzorastuće start up kompanije koju su osnovali prije nepune dvije godine , uspjelo je tako ono što je prije osam godina pošlo za rukom i njihovim novim vlasnicima Sergey Brinu i Larry Pageu – u dvadesetima osnovati kompaniju koja će im u vrlo kratkom roku donijeti milijarde.

 Googleove dionice ojačale su dva posto, dosegnuvši najviše razine u zadnjih pet mjeseci uoči objave da će za dionice YouTubea platiti 1,65 milijardi dolara. I dok dionice onih kompanija koje kupuju druge kompanije obično gube na cijeni prilikom najave takvog posla, Googleove su porasle, sugerirajući da ulagači vjeruju kako je taj posao vrlo atraktivan. "Odličan je strateški potez Googela da si otvori mogućnost rasta u jednom području Interneta koji nije vrlo velik, a to je video", rekao je Steve Neimeth, menadžer pri investicijskom fondu AIG SunAmerica Asset Managementu.

Googleov vlastiti video site, Video Google, koji se nalazi na trećem mjestu, iza uvjerljivo prvog YouTube-a i drugog, MySpace-a, i dalje će, prema riječima Googleovog CEO-a Erica Schmidta, nastaviti postojati.

Chad Hurley i Steven Chen su kao razlog prodaje istaknuli to što će se Googleova oglasna platforma savršeno uklopiti u YouTube. Naglasili su kako je Google-ova platforma u kombinaciji s YouTube-ovim inovativnom tehnologijom savršeni spoj.

Na You Tubeu je svakog dana dostupno oko 100 milijuna videa, a svaki dan se uploada oko 65 tisuća novih. Taj sadržaj s jedne strane treba tehnologiju koja će omogućiti bolje i lakše pretraživanje što Google donosi You Tubeu, dok u navedenim brojkama Google vidi veliki oglašivački potencijal. - Video je odličan medij za oglašivače - istaknuo je Sergey Brin.

You Tube će nastaviti poslovati kao i dosad u San Brunu u Kaliforniji, zadržati će svoj brand i svih 65 zaposlenika. Zaključenje akvizicije očekuje se u četvrtom kvartalu ove godine. (Matilda Bačelić)

27. travanj 2024 02:27