Arhiva
StoryEditor

Hrvatsko znanje u vjetrobranima Ferrarija i Bentleya

06. Veljača 2006.
Piše:
lider.media

Usavršavanje stakala za solarne panele, prvi je zajednički projekt istraživačkog instituta Ruđer Bošković i kompanije Lipik Glas. Dvije su institucije danas potpisale ugovor o znanstvenoj i stručnoj suradnji.

Upravo području stakla IRB-ovi su kemičari i fizičari prikupili bogato iskustvo višegodišnjom suradnjom na znanstvenim i gospodarskim projektima s hrvatskim, ali i europskim partnerima.

Od nedavno ostvarene suradnje gospodarstva i znanosti mogla bi koristi imati i automobilska industrija. Naime, uz niz tehnološki vrlo zahtjevnih proizvoda kao što su primjerice neprobojna stakla, tvrtka Lipik Glas proizvodi i vjetrobranska stakla za luksuzne ‘oktanske ljepotane‘ svjetskih automobilskih divova Ferrarija i Bentleya.

Suradnja IRB-a i Lipik Glasa će uključivati lepezu aktivnosti: od ispitivanja optičkih karakteristika stakala i određivanje njihovog sastava i građe, preko uvođenja kompjuteriziranog praćenja i upravljanja postupcima proizvodnje, pa sve do razvoja novih proizvoda za posebne namjene, kao što su stakla presvučena tankim višefunkcionalnim filmovima.

Uz to, IRB će pomoći tvrtki Lipik Glas u podizanju vlastitog istraživačko-razvojnog laboratorija kroz podršku u izboru i nabavci opreme, te poslijediplomsko usavršavanje mladih stručnjaka-tehnologa.

Nakon potpisivanja ugovora, direktor tvrtke Lipik Glas, Danijel Zadjelović, istaknuo je da gospodarski opstanak na zahtjevnom svjetskom tržištu može osigurati samo vrhunskim proizvodom, te dodao: „Ova suradnja pomoći će nam u održavanju i unaprijeđenju naše dobre tržišne pozicije.“

Ravnetelj IRB-a, prof. dr. Mladen Žinić, naglasio je je kako IRB posjeduju bogato akademsko znanje i istraživačko iskustvo u brojnim znanstvenim i tehnološkim područjima. „Upravo kroz ovakve suradnje to znanje želimo staviti u službu hrvatskog gospodarstva.“, rekao je prof. dr. Žinić. D.R.

03. svibanj 2024 13:11