Arhiva
StoryEditor

Ključ u bravi Cascada-Prebendarskih vrtova

25. Studeni 2011.
Piše:
lider.media

Svi koji su poslovali u prostorima najluksuznijeg šoping centra u Zagrebu, u samom gradskom središtu odnosno u centru Cascade-Prebendarski vrtovi, danas su počeli pakirati svoje stvari i najvjerojatnije će tijekom vikenda u potpunosti isprazniti centar, čini se trajno.

HEP je već tijekom ovog tjedna počeo isključivati brojila, a izgleda da je i Porezna uprava blokirala tvrtku Illuminatio, većinskog vlasnika i upravitelja centra. Pokušaji Katoličke crkve koja je sredinom listopada, kada je bilo najavljeno, ali potom i odgođeno zatvaranje, da će razgovorom s investitorom u Beču ili minimalnim financijskim pokrivanjem troškova potrebnih za rad, pokušati spasiti ovaj prije točno dvije godine otvoren centar, očigledno nisu bili uspješni.

Naime, već 14. listopada tvrtka Illuminatio, većinski vlasnik i upravitelj centra ali i pravni slijednik tvrtke Moloteh (koja je bila u vlasništvu generala Vladimira Zagorca) najavila je zatvaranje centra zbog nagomilanih dugovanja i slabe posjećenosti. Preostalim zakupcima poslovnog prostora odvjetnik Crkve, koja ima 30 posto udjela u vlasništvu, a koja je da podsjetimo prije početka gradnje bila najglasniji protivnik ovog projekta, obećao je nastavak poslovanja.

Crkva je uspjela još mjesec dana održati centar na životu, ali Austrijanci na čelu s Alexanderom Pawkowicem, predsjednikom uprave Illuminatia ostali su odlučni u namjeri da zatvore centar. Tako barem tvrde Mijo Gabrić, dekan Prebendarskog zbora i Željko Kučiš, predsjednik Uprave Energona tvrtke koja je bila zadužena za tehničko održavanje i sigurnost zgrade, dodajući da su s Austrijancima pokušali dogovoriti neki model za spas radnih mjesta i samog centra.

- S današnjim danom raskinut je ugovor s Illuminatiom i to nakon brojnih pokušaja i dogovora da centar opstane. Mi potražujemo preko pola milijuna kuna od njih i štoviše ljetos smo pristali smanjiti troškove održavanja za pola, kako bi omogućili Illuminatiu da opstane i iznađe sredstva za plaćanje naše usluge, no nažalost eto izgubili smo posao, kao i zakupci poslovnih prostora. Iako nas se u medijima prikazivalo kao razlog zatvaranja, mi smo zapravo bili razlog opstanka do danas  - kaže Kučiš, kojem Illuminatio već gotovo šest mjeseci nije platio održavanje.

Mijo Gabrić, pak, kojeg smo zatekli u pokušaju da spasi što se spasit da rekao nam je kako su Austrijanci izgleda čvrsto odlučili staviti ključ u bravu i dodao: - Ne znamo što će sada biti, ljudi odlaze iz centra, ali zapravo sljedeći tjedan biti ćemo pametniji. Illuminatio je, naime, lani bilježio gubitak od preko 126 milijuna kuna, odnosno uvećao je gubitak u odnosu na 2009. godinu za više od 8,5 puta.

Navodno su austrijsku tvrtku Illuminatio kupili ruski investitori i žele očistiti sva potraživanja i trajno začepiti sve nerentabilne ‘rupe‘ kroz koje im curi novac, pa se čini da je sudbina centra već zapisana. A kako će podmiriti sva potraživanja to tek ostaje da se vidi, a danas od njih nismo uspjeli čuti ni glasa. Inače, da apsurd bude veći i Gabrić i Kučiš tvrde da je mnogo vodećih trgovačkih kuća i ugostitelja zainteresirano za rad u centru, naravno uz uvjet da funkcionira, bude održavan i da tako opravda ulaganja. (Darija Tabulov Truta)

25. travanj 2024 11:36