Arhiva
StoryEditor

Komunizam je dobar za biznis

19. Veljača 2006.
Piše:
lider.media

Američki su kongresmeni oštro kritizirali četvoricu tehno giganata: Cisco Systems, Google, Microsoft i Yahoo, optuživši ih da surađuju s kineskim komunističkim vlastima u kršenju ljudskih prava

Piše   Igor Škevin

Cisco Systems, Google, Microsoft i Yahoo, tvrtke za koje smo navikli da ih se hvali zbog njihove tržišne izvrsnosti i mijenjanja svijeta njihovom tehnologijom, suočile su se s baražnom vatrom kritike od strane američkih federalnih zakonodavaca zbog svojih postupaka u Kini, gdje su stroga cenzura i suradnja s komunističkom vladom cijene poslovanja na tržištu prevelikom da bi ga se zanemarilo.

"Vaše prezira vrijedne akcije u Kini su nečasne. Jednostavno ne razumijem kako lideri vaših korporacija uopće spavaju noću," izjavio je kongresmen Tom Lantos, demokrat iz kalifornijskog San Matea, na saslušanju pred Pododborom za međunarodne odnose donjeg doma Kongresa SAD-a, kako prenosi agencija AP.

Predsjednik pododbora, republikanac Chris Smith iz New Jerseya, bio je jezgrovito iskren i opor: "Zbog ostvarivanja profita ne smije se prigrliti suradnju s tiranijom."

Da bi poslovali na tržištu NR Kine, tvrtke iz SAD-a moraju zadovoljavati nekoliko pravila koje su im postavile vlasti u Pekingu

* Filtre koji blokiraju pristup stranim siteovima na koje Kina ima primjedbe;* Pravila koja zabranjuju ono što Kinezi smatraju subverzivnim ili pornografskim sadržajima;* Zahtjev da pružatelji usluge pristupa Internetu provode vladinu cenzuru.

Predstavnici velikih tehno korporacija priznali su da su u dilemi, ali su izjavili da su odlučni u nastavku poslovanja u Kini.

Googleov potpredsjednik zadužen za globalne komunikacije i poslove s javnošću, Elliot Schrage, izjavio je kako "zahtjevi poslovanja u Kini uključuju autocenzuru - nešto što je u suprotnosti s Googleovim najtemeljnijim vrijednostima i stremljenjima."

Schrage je dodao i da Googleova odluka da cenzurira svoj kineski internetski pretraživač nije bila "nešto što smo napravili s entuzijazmom ili nešto na što smo uopće ponosni. Ipak, krenuli smo putem za koji smatramo da će na koncu donijeti dobro našim korisnicima u Kini."

Kongresmen Jim Leach, republikanac iz Iowe, odgovorio je Schrageu da se čini da je Google radio "kao funkcioner kineske Vlade. To je zapanjujuće."

Yahooov stariji potpredsjednik, glavni savjetnik i tajnik korporacije, Michael Callahan, izjavio je da su "ova pitanja veća od bilo koje kompanije ili bilo koje industrije".

Kongresmen Tom Lantos nekoliko je puta zapitao je li Yahoo kontaktirao obitelj kineskog novinara Shi Taoa, za kojeg kritičari službenog Pekinga tvrde da je Yahoo pomogao policiji da ga identificira i osudi nakon što je ovaj kritizirao zloporabu ljudskih prava u Kini. Callahan je kazao da je Yahoo osudio to što se dogodilo Shiju i da nije kontaktirao njegovu obitelj.

"Stavimo li na vagu, za Microsoft i druge internetske kompanije bolje je da budu angažirane u Kini. Dobici su jako prevagnuli nad gubicima u smislu promicanja slobode informacija," izjavio je Microsoftov glavni savjetnik Jack Krumholtz.

Analitičari kažu da američke korporacije pokušavaju osvojiti tržište s više od 110 milijuna korisnika Interneta, ali i da istovremeno moraju brinuti o tome da ih ostatak svijeta ne percipira kao pomagače NR Kine u ugnjetavanju političkih neistomišljenika.

Direktori su pak zatražili upute od Washingtona, tvrdeći da su se suočili s teškom odlukom - udovoljavanja kineskim zakonima ili napuštanja te zemlje.

Vlada Sjedinjenih Država morala bi imati važnu ulogu u promicanju sloboda na Internetu, tvrde kompanije. Tako je Google svojevremeno zatražio da State Department i trgovački zastupnici SAD-a izraze snažnu zabrinutost zbog cenzure tijekom razgovora sa stranim vladama.

Kina tvrdi da mjere koje provodi imaju za cilj zaštitu njezinih građana, posebice djece, od "nemoralnog i štetnog sadržaja" na Internetu.

25. travanj 2024 18:42