Arhiva
StoryEditor

Mišković prodao Delta Maxi za 932,5 milijuna eura

03. Ožujak 2011.
Piše:
lider.media

Srpska kompanija Delta Holding izvijestila je danas da je prodala svoj trgovački lanac Delta Maxi grupu belgijskoj Delhaize Grupi, a transakcija je vrijedna 932,5 milijuna eura.

Delta Maxi grupa ima 450 maloprodajnih objekata u okviru pet tržišta (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska i Crna Gora), a zapošljava više od 15.000 ljudi. Kako se navodi u priopćenju Delta Holdinga objavljenom na njihovim internet stranicama, ova transakcija predstavlja jednu od najvećih stranih investicija u Srbiji i omogućava da Delta Maxi postane dio globalnog lanca maloprodaje prehrambenih proizvoda, jednog od najvećih u jugoistočnoj Evropi. Zaključenje transakcije očekuje se u trećem kvartalu 2011.

Predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković ocijenio je da je ova transakcija veliki korak Srbije ka Europskoj uniji, a za Delta Maxi početak nove faze razvoja. Nakon prodaje Delta Maxija Delhaize Grupi, Delta Holding će nastaviti sa razvojem i investiranjem u svoju osnovnu djelatnost - agrar i proizvodnju hrane. Delta Holding će takođe, kako se navodi, nastaviti sa ulaganjima u razvoj nekretnina, prije svega u izgradnju novih šoping molova, rezidencijalnih i komercijalnih objekata u Srbiji i ostalim zemljama jugoistočne Europe.

Od otvaranja svog prvog maloprodajnog objekta 2000. godine Delta Maxi je postao najveći maloprodajni lanac u Srbiji i jedan od vodećih u jugoistočnoj Europi. Međunarodna maloprodajna trgovinska kompanija Delhaize Grupa, koja posluje na tri kontinenta, imala je u 2010. godini prihod od 20,8 milijardi eura i 137.000 zaposlenih. Delhaize Group je na svojim internet stranicama objavila da je ušla je u preuzimanje srbijanskog trgovinskog lanca Delta Maxi, čime će, zajedno sa postojećim operacijama Delhaize-a u Grčkoj i Rumunskoj, postati vodeći trgovac u jugoistočnoj Europi.

Kako je predviđeno ugovorom, Delhaize će za preuzimanje Delta Maxija platiti 932,5 milijuna eura, uključujući tu i dugovanja srbijanske tvrtke u iznosu od oko 300 milijuna eura, navodi se. Predsjednik i glavni direktor Delhaize Groupa Pierre-Olivier Beckers u izjavi srbijanskoj državnoj televiziji RTS-u, istaknuo je kako kupci mogu imati povjerenja da će jedan od ključnih prioriteta novog vlasnika biti da ponudi konkurentne cijene. (H)

 

29. travanj 2024 09:56