Arhiva
StoryEditor

Moguća kinesko-hrvatska suradnja na razini gradova i pokrajina

21. Listopad 2011.
Piše:
lider.media

Povodom službenog posjeta gospodarskog izaslanstva grada Guangzhou, kojeg predvodi dogradonačelnik grada Chen Mingde zajedno s predstavnicima 12 tvrtki i tri gospodarske institucije, danas je u hotelu Westin održan Hrvatsko-kineski poslovni forum.

Organizaciju foruma potpisuju  HGK i Ured za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu NR Kine u Republici Hrvatskoj. Sudionike Foruma upoznalo se tom prilikom s gospodarskim stanjem i klimom za ulaganja u Hrvatskoj te gospodarstvom i mogućnostima ulaganja u Guangzhou, nakon čega su održani i bilateralni razgovori zainteresiranih tvrtki. Sunčica Skupnjak Kapić, direktorica sektora za međunarodne odnose HGK otvarajući skup kazala je da on pokazuje veliki interes kineskih gospodarstvenika za suradnju s hrvatskim tvrtkama. Napominjući da je robna razmjena Kine s Hrvatskom u 2010. iznosila 1,47 milijardu američkih dolara, dok je hrvatski izvoz iznosio 37.695,000 američkih dolara, deficit na hrvatskoj strani u robnoj razmjeni, rekla je Skupnjak Kapić, posljedica je nepodudarnosti u veličinama te dvije zemlje te istaknula da se HGK nada da će se ovakav trend nastaviti.

‘Iako do danas nisu zabilježana kineska ulaganja u Hrvatsku, osim u obliku otvaranja predstavništava, odnosno, trgovačkih društava kineskih tvrtki u Hrvatskoj (LENOVO TECHNOLOGY B.V., HUAWEI d.o.o., ZTE Hrvatska d.o.o.) i kineski i hrvatski gospodarstvenici imaju brojne mogućnosti suradnje koja je, na razini gradova i pokrajina, posebno zanimljiva za hrvatsku stranu. Položaj hrvatskih luka i dobra infrastruktura znače da Hrvatska kineskim tvrtkama može ponuditi usluge iz područja transporta i distribucije roba, ali mogućnost izvoza proizvoda postoji i u prehrambenom sektoru, konkretno proizvoda od maslina, čokolade i vina odnosno tipičnih mediteranskih proizvoda čija je popularnost u Aziji sve veća. Obzirom da je Hrvatska zemlja izumitelja postoji prostor za prijenos znanja u oba smjera. Prirodne ljepote, spomenici pod zaštitom UNESCO-a privlače turiste kojih je u prvih 6 mjeseci 2011. bilo 113 posto više nego lani, a upravo su građani Guangzhoua pri samom vrhu po broju inozemnih putovanja u Kini‘, naglasila je na skupu Skupnjak Kapić.

Inače, Gunagzhou (poznat i kao Kanton), glavni je grad kineske provincije Guangdong na jugu Kine, na zaljevu poznatom pod imenom Biserna rijeka i treći je najveći grad u Kini. Postigao je značajne rezultate u gospodarstvu, a kako je na skupu istaknuo Qian Changyong, savjetnik i voditelj Ureda za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu NR Kine u Hrvatskoj, u 2010.  je BDP po glavi stanovnika u njemu iznosio više od 10.000 američkih dolara.

Ladislav Prežigalo, pročelnik ureda za gospodarstvo u Gradskom poglavarstvu na skupu je kazao da je na području znanosti, kulture i prosvjete ostvarena izuzetno dobra suradnja te da su, od uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje prije 20 godina, otvorena predstavništva brojnih tvrtki i s jedne i s druge strane. Od projekata konkretno na području grada Zagreba na kojima dvije strane planiraju suradnju Prežigalo je istaknuo projekt vodenih stepenica na Savi, stabilizaciju vodoopskrbnog sustava u Zagrebu, projekt prenamjene kompleksa Sveučilišne bolnice, zagrebački model zbrinjavanja i gospodarenja otpadom, projekt obrtničkog centra, restrukturiranja ustanova i drugih značajnih gospodarskih objekata. ‘Razvijaju se sastanci u poticanju turističkih projekata na svim razinama i intenzivna regeneracija urbanih gradskih zona. Osnovni cilj je postaviti dobru poslovnu i gospodarsku suradnju i tako doprinijeti porastu kvaliteti života vlastitih stanovnika‘, rekao je na Forumu Prežigalo.

‘Visoki dužnosnici obje zemlje često su se posjećivali što je doprinijelo zdravom razvoju trgovinskih odnosa i gospodarska suradnja je sve veća. Otvorila se mogućnost novih ulaganja, Trgovinska razmjena između Kine i Hrvatske u 2010. iznosila je 18,99 milijardi američkih doalara a u zadnjih pet godina 26 poduzeća je počelo s poslovanjem u Europi‘, naglasio je, među ostalim, dogradonačelnik Guangzhoua Chen Mingde.  Na Forumu  su HGK Zagreb i Hrvatska obrtnička komora potpisale i Memorandum o razumijevanju s Kineskim vijećem za promicanje međunarodne trgovine grada Guangzhou. (Sanja Romić)

26. travanj 2024 21:55