Arhiva
StoryEditor

Odašiljačima i vezama najviše koncesija za bežični Internet

23. Studeni 2005.
Piše:
lider.media

Hrvatska agencija za telekomunikacije dodjelila je u srijedu 10 koncesija za pružanje usluga nepokretnog bežičnog pristupa internetu (WiMAX). U Zagrebu su koncesiju dobili državni Odašiljači i veze te Vipnet, a u splitsko-dalmatinskoj i primorsko-goranskoj županiji Odašiljači i veze, austrijski Wimax Telecom, Optima Telekom i Portus. Globalnet, Gradska mreža i T-HT nisu dobili nijednu koncesiju

Novi operateri će morati izgraditi mrežu odašiljača putem koje će korisnicima pružati bežični brzi pristup Internetu. Prve komercijalne usluge se prema koncesijskom ugovoru očekuju od lipnja 2006. godine.

Predsjednik Vijeća Agencije Gašpar Gaćina je na javnom predstavljanju objasnio da se odabrane tvrtke dosadašnjim radom uvjerile Vijeće da će najbolje izgraditi mrežu i biti alternativa lokalnoj petlji T-HT-a. Agencija očekuje da će novi operateri vrlo brzo skupiti između 15.000 (u Splitu i Rijeci) i 30.000 korisnika (u Zagrebu) te tako ubrzati širenje širokopojasnog, brzog pristupa Internetu koji trenutno ima samo oko 2 posto stanovništva. Država će po koncesiji zaraditi 135.000 kuna. Već je raspisan natječaj za koncesiju za Osječko-baranjsku županiju, a uskoro će se raspisati i natječaj za Zagrebačku.

Svjetski analitičari su podijeljeni oko tržišnih perspektiva WiMAX-a. Jedni mu predviđaju veliku budućnost pa mnoge tvrtke najavljuju tehnologiju koja podržava taj standard (Intel, Nokia), a tajvanska vlada će s 33 milijuna dolara pomoći razvoj WiMAX-a. Drugi pak smatraju da će se upotreba Wi-MAX ograničiti na geografski teško dostupna područje gdje se ne isplati graditi fiksna telefonska mreža. (H.M.)

www.oiv.hr

30. travanj 2024 22:38