Arhiva
StoryEditor

Roubini: Vežite pojaseve, čeka nas grbava godina!

20. Prosinac 2011.
Piše:
lider.media

Poznato je kako će izgledati gospodarstvo u sljedećoj godini, no ta slika, ako je suditi po komentaru Nouriel Roubinija objavljenom u Project Syndicate, nije nimalo lijepa.

Naime, poznati svjetski ekonomist za 2012. najavljuje nastavak recesije u Europi, u najbolju slučaju anemičan rast SAD-a, snažno usporavanje aktivnosti u Kini kao i u većini zemalja u ravoju. Profesor ekonomije na Sveučilištu u New Yorku ističe kako je recesija eurozone sigurna stvar, iako ne može predvidjeti koliko će biti duboka i koliko će trajati, no nastavak kreditne krize, fiskalne štednje te nedostatak konkurentnosti sigurno će prouzročiti oštar pad te produbljivanje recesije.

Roubini je spomenuo Veliku Britaniju koja se po njegovom mišljenju suočava sa drugim valom krize jer su ekonomski rast potkopale budžetske štednje i

utjecaj eurozone te Japan, koji se još uvijek suočava s posljedicama razornog potresa, a čija vlada nije uspjela provesti strukturne reforme. Smatra kako će niže cijene sirovina utjecati i na Rusiju, koja će zbog kreditne krize u eurozoni imati slabije mogućnosti za privlačenje kapitala, a isti razvoj događaja usporit će ekonomije srednje i istočne Europe, koje su predkrizni rast ostvarile zahvaljujući isključivo kreditnom boomu.

- U međuvremenu nedostaci kineskog modela rasta postaje sve očitiji. Pad cijena nekretnina započeo je lančanu reakciju koja će imati negativan utjecaj

na građevinski sektor, investicije i državne prihode. Kineska vlada zaustavila je prekomjerni rast tržišta nekretnina, no biti će im teško ponovo pokrenuti tržište - piše u svom blogu Roubini.

Upozorava da rastuća nejednakost još više podriva globalnu potražnju. Prihodi siromašnih slabo rastu, a upravo su oni skloni većoj potrošnji od bogatih domaćinstava, koja imaju prihode od kapitala. Nejednakost, osim toga, izaziva masovne proteste u cijelom svijetu.

- I Kina i SAD i Europa i Japan odlažu provođenje ozbiljnih ekonomskih, proračunskih i financijskih reformi, neophodnih za obnavljanje stabilnog rasta - ukazuje Roubini.

Pad troškova zahtijeva smanjenje domaće potražnje u zemljama koje previše troše te smanjenje trgovinskog suficita u zemaljama koje prekomjerno

štede. Prve moraju devalvirati tečaj, a druge ga ojačati kako bi stimulirale domaću potrošnju. Rezultat takvog razvoja događaja su valutni sukobi koji, strahuje Roubini, mogu vrlo brzo prerasti u prave trgovinske ratove.

- Da parafraziram Bette Davis u All about Eve: Vežite pojaseve, čeka nas grbava godina! - piše na kraju svog komentara prilično pesimistični Roubini.

01. svibanj 2024 01:41