Arhiva
StoryEditor

Za 200 tisuća dolara i Hrvati mogu u svemir

01. Travanj 2009.
Piše:
lider.media

Hvatska putnička agencija Ulix predstavila je Virginove komercijalne letove u svemir koje će prodavati u Hrvatskoj. Za let vrijedan 200 tisuća američkih dolara depozit je već platio i jedan Hrvat, a među novinarima se nagađa da se radi o splitskom poduzetniku Juroslavu Buljubašiću.

Simboličnim rezanjem vrpce na tiskovnoj konferenciji otvorena je era svemirskih putovanja i za dobrostojeće Hrvate, kojima će tri djelatnika Ulixa, koji su postali akreditirani svemirski agenti, moći pružiti sve informacije i realizirati njihov let u svemir. Ovime je Hrvatska uključena u elitno društvo 35 zemalja u kojima više od 100 akreditiranih svemirskih agenata prodaje prve komercijalne letove u svemir.

Za let koji traje 2,5 sata, od čega se putnici četiri minute nalaze u bestežinskom stanju, pripreme traju tri dana, a potrebno je relativno dobra fizička kondicija potencijalnih putnika. Zainteresiranih putnika koji su ostavili depozit za putovanje trenutno ima 300 iz 14 zemalja, među kojima je i Hrvat, čiji identitet nije otkriven. - Imamo svakodnevne upite za putovanje, a imali smo petero ljudi koji su se detaljnije interesirali - rekao je Anđelko Čaušić, vlasnik Ulixa.

Prvi letovi počinju najranije 2011.godine, a trenutno se usavršava letjelica SpaceShip Two, koja će do orbite ponijeti šest putnika i dva pilota. Letjet će se iz privremene svemirske luke Mojave u Kaliforniji, a Virgin Galactic trenutno gradi i prvu pravu svemirsku luku u New Meksiku, te u švedskoj Kiruni. (T. B.)

 

19. travanj 2024 19:21