Biznis i politika
StoryEditor

Alfa Stan Grupa planira gradnju ekskluzivnog staračkog doma u Splitu

09. Prosinac 2022.

Umirovljenici iz Europe kroz koju godinu mogli bi uživati u luksuznom staračkom domu u Splitu.

Naime tvrtka Alfa stan grupa u blizini ACI marine Zenta, razmatra izgradnju premium doma za umirovljenike. Taj projekt za sada je na razini ideje, jer se još razrađuju optimalne opcije suradnje s europskim tvrtkama koje se bave upravljanjem ekskluzivnim staračkim domovima.

image

Marin Štenglin

foto

– Budući da smo procijenili da u Zagrebu trenutno ima vrlo malo slobodnih čestica za gradnju po cijenama koje bi omogućile isplativost stambenih projekta, odlučili smo razvijati poslovanje i izvan granica Zagreba. Paralelno s tim, sudjelovali smo na konferenciji na kojoj se govorilo o velikoj potrebi za izgradnju domova za umirovljenike te o tome kako će taj segment imati dvostruko veći postotak rasta u budućnosti od turizma – objasnio je Marin Štenglin, član uprave Alfa stan grupe kako se rodila ideja o ovom ulaganju, odnosno gradnji doma za starije osobe.

Luksuzni smještaj i astronomske cijene

Prije godinu i pol Alfa stan grupa je zajedno s vlasnikom zemljišta počela razvijati projekt u Splitu. Zemljište je u prostornom planu namijenjeno za gradnju zdravstvenih objekata ili objekata socijalne namjene, a posjeduje i lokacijsku dozvolu za gradnju doma umirovljenika i zdravstvenu polikliniku. Budući da se tvrtka do sada nije bavila gradnjom odnosno upravljanjem nekretninama tog tipa, odlučili su pronaći partnere u tvrtkama koje već imaju lance luksuznih staračkih domova u Europi te su razgovarali s francuskim, njemačkim i nizozemskim tvrtkama.

– Naša ideja je sklopiti partnerstvo s tvrtkom koja ima iskustvo u upravljanju domova za starije na način da mi kao Alfa stan grupa imamo ulogu pripreme projekta i izgradnje istog te ostanemo u manjem postotku u suvlasništvu kako bi ostvarili dodatni izvor prihoda u budućnosti, a upravljanje staračkim domom prepustimo kompaniji koja je u spomentoj industriji već dugi niz godina i ima know-how kako se to radi – ispričao je Štenglin.

Kako bi potencijalni projekt optimalno sagledali, tvrtka Colliers je za Alfa stan Grupu izradila studiju, kojom se procjenjuje u kojem je smjeru najbolji ići pri realizaciji takvog projekta sa stranim partnerom.

Ovakvi premium domovi, kakav bi trebao biti najavljeni projekt u Splitu, u Europi koštaju više tisuća eura mjesečno, ovisno o uslugama koje korisnik doma koristi. Za taj iznos svojim stanarima nude zaista vrhunsku uslugu – među ostalim i hranu koju pripremaju kuhari s Michelinovom zvjezdicom, trenere za yogu, meni baziran na bio prehrani, suvremenu fizio-terapijsku skrb. Budući da lanci takvih domova za umirovljenike često imaju objekte na više lokacija, primjerice u Španjolskoj, u Alpama i Berlinu, umirovljenici mogu birati jedan dio godine provesti u planinama, a nekoliko mjeseci uz obalu mora.

Interesa ne manjka

Uz ovaj projekt, Alfa stan grupa nastavlja s rezidencijalnim projektima.

– Upravo je krenula realizacija poslovno-stambenog kompleksa uz Trg Franje Tuđmana. Na ovoj jedinstvenoj zagrebačkoj lokaciji u potpunosti ćemo revitalizirati cijeli gradski blok i dodati nove vrijednosti kvaliteti stanovanja postojećim stanarima, kao i stanarima nove zajednice koju pritom stvaramo – kazao je Štenglin.

Interesa za novogradnjom u Zagrebu ne manjka. Koliko je porasla potražnja kupaca posljednjih godina dobro pokazuje podatak o rezervacijama koje je Alfa stan grupa za do sada imala za svoje rezidencijalne projekte. Naime, za projekt u Veslačkoj ulici tvrtka je 2017. godine imala nešto preko 300 rezervacija za 119 stanova, za projekt u Štriginoj oko 850 rezervacija za 69 stanova, a danas već imaju preko 2000 kontakata koji su iskazali interes za njihov novi projekt uz Trg Franje Tuđmana. Uz gore navedene projekte, tvrtka sagledava mogućnost gradnje rezidencijalnih projekata izvan Zagreba, kao i projekte sportsko-rekreativne i društvene namjene.

24. travanj 2024 13:46