Biznis i politika
StoryEditor

Allianzovo istraživanje: Očekuje se pet povećanja kamatnih stopa u 2022.

28. Ožujak 2022.

Allianzovo istraživanje o globalnoj trgovini koja se suočava trenutno s cjenovnim šokovima i porastom potražnje pokazuje da je invazija na Ukrajinu i novi val koronavirusa u Kini zadao dvostruki udarac globalnoj trgovini u 2022. godini koja se bori sa smanjenjem ponude i povećanjem cijena. Ekonomske posljedice rata u Ukrajini, utjecat će na usporavanje rasta BDP-a diljem svijeta, posebice na ekonomiju europskih zemalja. Istovremeno, novi val koronavirusa u Kini predstavlja veliki izazov za globalne lance opskrbe, što će u konačnici utjecati na produljenje rokova isporuke.

Zbog potpunog prekida odnosa s Rusijom, koja je jedan od većih dobavljača u globalnim i regionalnim lancima vrijednosti, zemlje istočne Europe izložene su najvećem riziku.

Allianzovo istraživanje napominje kako će cjenovni šokovi kao i nesklad ponude i potražnje rezultirati gubitkom od 480 milijardi dolara izvoza u Rusiju i zemlje eurozone, pri čemu su tvrtke istočne Europe najugroženije.

Gledajući Rusiju kao dobavljača u globalnim i regionalnim lancima vrijednosti, istočna Europa i dalje je najugroženija, dok bi potpuni prekid odnosa značio da četiri najveća gospodarstva eurozone izgube do 0,4 posto svog BDP-a i 1,1 posto svog izvoza. Gledajući svjetsku izloženost robi proizvedenoj u Rusiji, sektori fokusa su energija (npr. nafta, plin), metali (npr. aluminij, paladij, nikal) i poljoprivredno prehrambena (npr. pšenica, kukuruz) jer Rusija predstavlja oko 9 posto, 3 posto i 2 posto globalnog izvoza svakog sektora.

Allianz navodi kako je Europa najviše izložena riziku ako dođe do prekida opskrbnih lanaca uzrokovanih invazijom i sankcijama koje su uslijedile.

Osim hrane i energenata, metali su osjetljivi proizvod za Rusiju. Na temelju analize kritičnih materijala Europske komisije, primjećuje se da Rusija predstavlja više od 10 posto uvoza za oko 20 metala, s ključnim primjenama u transportnoj opremi i elektronici.

Kineska 0 covid politika

Nova izbijanja Covid-19 u Kini veći su problem za globalne opskrbne lance jer će (ne)održiva politika nulte Covida vjerojatno zadržati rokove isporuke povišenim tijekom 2022. Lokalna blokada i dodatna ograničenja kao odgovor na rastuće infekcije u gradovima kao što su Shenzhen i Shanghai vjerojatno će utjecati na proizvodnju i logistiku u Kini.

FED ne odstupa

Unatoč stalnim šokovima za globalno gospodarstvo, Fed neće odstupiti od svojih planova monetarnog pooštravanja. Stoga očekujemo, kažu iz Allianza, još pet povećanja kamatnih stopa u 2022. (i četiri u 2023.), dok bi smanjenje bilance Fed-a počelo već sredinom 2022. godine. U tom kontekstu, USD će vjerojatno aprecirati (očekuje se +8 posto u odnosu na EUR u prosjeku 2022.), a financiranje u USD će postati skuplje

Konačno, sankcije i pravila vrše pritisak na trgovinske tokove s Rusijom. EU je uvela zabranu izvoza robe i tehnologije u zrakoplovnoj i svemirskoj industriji, kao i zabranu pružanja usluga osiguranja i reosiguranja i održavanja u vezi s tom robom i tehnologijama. To će pogoditi ruske zračne prijevoznike, jedan od ključnih sektora gospodarstva. Nadalje, blokiranje najvećih ruskih financijskih institucija i uklanjanje sedam ruskih banaka iz SWIFT 6 ugrožava mogućnost transakcija s Rusijom i tako drastično smanjuje izvoz G7 u Rusiju.

S ruske strane uvedene su stroge kontrole kapitala, uz obvezu ruskih pravnih osoba i građana da preprodaju 80 posto deviza primljenih u poslovnim transakcijama. To znači da je devizno financiranje za Rusiju u ovom trenutku ograničeni rizik, ali u nepovoljnom scenariju u kojem Zapad u potpunosti prestane uvoziti naftu i plin iz Rusije, zemlja bi mogla bankrotirati u pogledu  uvoza i kratkoročnih potreba za otplatom vanjskog duga.

22. travanj 2024 23:34