Biznis i politika
StoryEditor

Američka industrija škriljevca Europi: Ne očekujte veće količine nafte i plina

15. Rujan 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Američka industrija škriljevca upozorava da ne može spasiti Europu povećanjem opskrbe naftom i plinom ove zime, prije svega zbog straha da će pad ruskog izvoza dovesti do naglog rasta cijena sirove nafte iznad 100 dolara po barelu. Iako su tržišta nafte posljednjih tjedana omekšala, kratki predah mogao bi doći svome kraju kada embargo Europske unije na prodaju u Rusiji stupi na snagu nekad ove godine, objavio je Financial Times. 

Američka ministrica financija Janet Yellen nedavno je upozorila da bi embargo 'mogao uzrokovati skok cijena nafte', ali tamošnja industrija škriljevca i rukovoditelji koji posjeduju goleme rezerve nafte i prirodnog plina koje bi mogle ublažiti europsku energetsku krizu smatraju da neće moći dovoljno brzo povećati zalihe da spriječe nestašicu. 

- Nije da SAD može pumpati još puno. Naša proizvodnja je takva kakva jest i ne dolazi nikakvo spašavanje, ni na strani nafte, ni na strani plina - rekao je Wil VanLoh, voditelj privatne dioničke grupe Quantum Energy Partners, jednog od najvećih investitora u škriljevcu. 

Izvoz nafte i ukapljenog plina iz SAD-a porastao je zbog iskorištavanja viših cijena u Europi, ali sada je blizu maksimuma, izjavili su rukovoditelji, upozoravajući da će rast proizvodnje sirove nafte ove godine biti manji od predviđanja za oko milijun barela dnevno. 

Nerealno je očekivati više nafte

Izvršni direktor Piooner Natural Resourcesa, Scott Sheffield za Financial Times je rekao da ne vidi da će doći do velikog povećanja proizvodnje američke industrije škriljevca. 

- Ne, ne vidim da će doći do toga. Mi ne dodajemo (bušaće) platforme i ne vidim da itko drugi to radi - dodao je Sheffield, koji vodi jednog od najvećih proizvođača nafte u SAD-u. Također je napomenuo da bi cijene sirove nafte mogle porasti iznad 120 dolara po barelu ove zime jer se zalihe smanjuju.

Međunarodna agencija za energiju objavila je da bi prodaja nafte iz Rusije, trenutno najvećeg svjetskog izvoznika nafte, mogla pasti za gotovo 20 posto kada embargo EU-a stupi na snagu. Cijene Brent-a porasle su jedan posto na 94 dolara po barelu nakon izvješća. 

Sve veća proizvodnja iz škriljevca učinila je SAD u prošlom desetljeću najvećim proizvođačem nafte, s proizvodnjom koja je prije pandemije iznosila čak 13 milijuna barela dnevno ili više od deset posto globalne ponude. Rast proizvodnje tijekom najboljih godina je zadovoljio sveukupni porast globalne potražnje i tako pomogao da se cijene sirove nafte drže pod kontrolom. No proizvodnja u SAD-u se prošlog tjedna oporavila na samo 12,1 milijuna barela dnevno nakon velikog pada zbog pandemije. 

Ben Dell, izvršni direktor privatne dioničke grupe Kimmeridge Energy, rekao je da investitori u industriju škriljevca na Wall Streetu neće dati svoj blagoslov velikom povećanju proizvodnje, preferirajući model niske proizvodnje, a visokog profita.

- Ulagači općenito ne žele da tvrtke iz škriljevca slijede model rasta. Dostupnost kapitala je izuzetno ograničena, a skromno povećanje ponude iz SAD-a u nadolazećim mjesecima ne bi pomaknulo stvari na globalnoj razini. Opasno je razmišljati da ova jeftina energija može rasti, pogotovo kad je riječ o nafti - kazao je Matt Gallagher, izvršni direktor Greenlake Energy Venturesa. 

21. travanj 2024 11:59