Biznis i politika
StoryEditor

Američka politika ih gleda ispod oka, ali Wall street im je došao reći: Zanimljiviji ste nam od Europe!

27. Listopad 2022.
Saudi Arabia opec nafta

Američka administracija ne može sakriti bijes što je njihov saveznik, Saudijska Arabija, smanjio, kao i ostale članice OPEC+, proizvodnju nafte, što je nanijelo ne samo štetu izravno SAD-u, nego ide i na ruku Rusiji. No, Wall Street je na te tenzije u politički odnosima potpuno ravnodušan.

Jamie Dimon, izvršni direktor JPMorgan Chasea, David Solomon iz Goldman Sachs Groupa i Franck Petitgas, čelnik međunarodnih operacija u Morgan Stanleyju, čak i Jared Kushner, zet Donalda Trumpa, i Steven Mnuchin, koji je bio ministar financija bivšeg predsjednika, kao i mnogi drugi teškaši američke financijske industrije zaputili su se ovog tjedna u Rijad kako bi sudjelovali u Future Investment Initiative konferenciji odnosno, Pustinjskom Davosu, kako mu tepaju.

A prvog dana konferencije svi su oni uputili jednu te istu poruku: ne zabrinjava ih toliko recesija, koliko geopolitika i rat između Ukrajine i Rusije te odnosi Kine i SAD-a. A kad su adresirali to što ih muči, došli su reći ono što ih doista zanima – Azija je baš u zamašnjaku i bit će izvrstan izvor rasta i ulaganja, za razliku od Europe.

A mogućnosti za ulaganja će biti, jer kako je na skupu najavljeno, Saudijci misle prodati udjel u jednoj od najjačih svjetskih kompanija, Aramcu, vrijednom 85 milijardi dolara. Osim toga, Rijad ima ozbiljne ambicije postati glavnim logističkim centrom koji spaja Istok i Zapad. Sve je to u skladu s planom Kraljevstva do 2030. godine da postane i ostane energetska sila, ali ne samo kroz naftnu industriju, već i kroz druge, „čiste“ energije, osim toga Rijad želi postati pustinjska Silicijska dolina odnosno tehnološki centar i hub za tehnološke start-upe za što je isto na raspolaganju jako puno novca te turistička destinacija za goste visoke platežne moći. Samo za ovaj potonji plan školuje se već 20.000 ljudi.

Inače, Saudijska Arabija je najbrže rastuće gospodarstvo u skupini G20. Kraljevstvo ima i svoj prvi proračunski višak otkako je princ Mohammed došao na vlast, što mu omogućuje usmjeravanje milijardi dolara na tržišta dionica i imovinu diljem svijeta te planiranje nekih najambicioznijih svjetskih građevinskih projekata. U usporenom globalnom gospodarstvu, sve to čini Saudijsku Arabiju neodoljivom privlačnom za investitore.

17. travanj 2024 19:18