Biznis i politika
StoryEditor

Američko gospodarstvo otvorilo više radnih mjesta nego što se očekivalo u studenom, povećava se pritisak na FED

02. Prosinac 2022.
Jerome Powell
Američko gospodarstvo je u studenom otvorilo više radnih mjesta nego što se očekivalo, što je znak da je potražnja za novim radnicima i dalje velika unatoč naporima Federalnih rezervi da ohladi gospodarstvo, prenosi Financial Times.
 
Prošlog su mjeseca otvorene 263 tisuće radnih mjesta, u usporedbi s očekivanih 200 tisuća, prema podacima koje je objavio Zavod za radnu statistiku. U listopadu su zabilježene 284 tisuće novih radnih mjesta, a u rujnu 269 tisuća. Stopa nezaposlenosti ostala je stabilna na 3,7 posto.
 
Indeks američkog dolara skočio je 0,8 posto nakon objave podataka, zbog očekivanja da će nove brojke povećati pritisak na Fed da nastavi s povećanjem kamatnih stopa. Ročnice koje prate indeks dionica S&P 500 pale su za 1,5 posto, a američke državne obveznice su se naglo rasprodale, što je povećalo prinose. Prinos na dvogodišnje riznice, koji se kreće s očekivanjima kamatnih stopa, porastao je za 0,11 postotnih bodova na 4,37 posto.
 
Središnja banka SAD-a pokušava ublažiti gospodarsku aktivnost brzim povećanjem troškova zaduživanja nastojeći ukrotiti inflaciju koja je još uvijek blizu najviših razina u više desetljeća.
 
Potražnja potrošača već je počela opadati, stambeni sektor je oslabio, a tehnološki sektor pretrpio je val otpuštanja radnih mjesta. Međutim, gospodarstvo je u širem smislu pokazalo iznenađujuću otpornost, unatoč Fed-ovoj referentnoj stopi koja se sada približava četiri posto.
 
Središnja banka je signalizirala da će prekinuti svoj niz povećanja kamatnih stopa od 0,75 postotnih bodova i prijeći na povećanje od pola boda u prosincu, iako u konačnici cilja na višu razinu kamatnih stopa sljedeće godine od očekivane. Mnogi su dužnosnici naznačili da bi referentna stopa na kraju mogla doseći pet posto.
 

Previsok rast novih radnih mjesta

 
U primjedbama iznesenim ovog tjedna, predsjednik Jay Powell rekao je da potreba za višim stopama proizlazi iz činjenice da je Fed vidio "samo privremene znakove umjerenosti potražnje za radnom snagom". Iako je broj slobodnih radnih mjesta pao u odnosu na svoj vrhunac, još uvijek je povijesno visok.
 
Powell je dodao da je mjesečni rast radnih mjesta također ostao previsok, navodeći procjene koje sugeriraju da tempo mora biti sto tisuća mjesečno samo da bi se održao korak s rastom stanovništva. Do sada je ove godine američko gospodarstvo u prosjeku dodalo 392 tisuće radnih mjesta svaki mjesec, u usporedbi s 562 tisuće mjesečno u 2021.
 
Dužnosnici Fed-a uglavnom su zabrinuti zbog rasta plaća i učinka koji on ima na rast cijena, s obzirom na to da je daleko veći od onoga što je potrebno da se inflacija vrati na Fed-ov cilj od dva posto.
 
Mnogi sektori i dalje su opterećeni nedostatkom radnika, povećavajući plaće dok tvrtke pokušavaju privući nove zaposlenike. U studenom je takozvana stopa sudjelovanja radne snage, koja prati udio radnika koji su zaposleni ili traže posao, ostala ispod razine prije pandemije, na 62,1 posto. Smanjenje ponude radne snage je rezultat i poplave prijevremenih umirovljenja i usporavanja imigracije.
 
Loretta Mester, predsjednica Fed-a Clevelanda, nedavno je rekla za Financial Times da bi smanjena ponuda radnika vjerojatno značila da će središnja banka morati učiniti više kako bi smanjila potražnju za novim zapošljavanjem, što sugerira gubitak radnih mjesta na horizontu.
 
Ekonomisti očekuju da će stopa nezaposlenosti sljedeće godine premašiti pet posto jer Fed drži stope na razini koja će obuzdati rast.
25. travanj 2024 03:25