Biznis i politika
StoryEditor

Analiza: U hrvatskom IT-u žene su u prosjeku potplaćene

21. Rujan 2022.
razlike u plaći

Hrvatski startup TABU.hr, nastao pod okriljem tvornice startupa Bornfight, nastavlja s razbijanjem tabu tema. Već neko vrijeme podižu prašinu objavom analize plaća u IT sektoru, a sad su objavili i još jednu analizu: usporedbu plaće po spolu, koja pokazuje kako su u prosjeku u hrvatskom IT-u žene manje plaćene od muškaraca.

Transparentnošću informacija protiv diskriminacije

- Kao i kod generalnog TABU istraživanja, gdje TABU svakome zaposlenom u IT-u pomaže saznati kako kotira u odnosu na tržište i izbori se ako je potplaćen, s ovim reportom se nadamo pomoći ženama da izjednače plaću i u odnosu na generalni prosjek i u odnosu na prosjek njihovih muških kolega. Vjerujemo da se uz pomoć transparentnosti informacija diskriminirajuće prakse poput ove mogu promijeniti - kaže Ines Rudan iz Bornfighta.

Analiza po senioritetu

U TABU je do sada uneseno 18.634 plaća. Kada validiraju sve podatke, izraženo u postocima, u TABU-u je omjer spolova 74% muškarci, 26% žene. Većina unosa, neovisno o spolu je na middle senioritetu, ali kao što je vidljivo iz idućeg grafa, udio žena na seniorskim pozicijama opada u odnosu na muškarce.

image

udio u senioritetu po spolu

foto

Sljedeći graf prikazuje da je i taj mali udio žena potplaćen u odnosu na muškarce.

Muškarci na junior pozicijama u prosjeku su plaćeni 8.015 kn mjesečno, a žene 7.605 kn, što je za 5% manje. Na middle pozicijama muškarci prosječno zarađuju 11.843 kn mjesečno, a žene 10.674 kn (10% manje), dok je na seniorskim pozicijama najveći nesrazmjer: muškarci su u prosjeku plaćeni 16.887 kn mjesečno, a žene 13.899, čak 18% manje od svojih muških kolega.

image

prosjecna placa po senioritetu

foto

Analiza po godinama iskustva

Idući graf nudi još detaljniji prikaz razlika u plaćama po spolu - po godinama iskustva.

Prema uzorku prikupljenim TABU upitnikom, jedino u rangu početnih pozicija, s manje od 1 godine iskustva, žene su za 197 kn (+3%) više plaćene od muškaraca. U ostalim rangovima godina iskustva, žene su, bez iznimke, u prosjeku manje plaćene od muškaraca, a ta je razlika još veća u rangovima s više godina iskustva.

Primjerice, muškarci s jednu do dvije godine iskustva su za 2% više plaćeni od žena s istim iskustvom, oni koji imaju četiri do osam godina radnog iskustva su za 14% više plaćeni od žena, a oni s preko 30 godina iskustva su za čak 23% više plaćeni od kolegica s istim stažem.

image

prosjecna placa po godinama

foto

Analiza među developeri(ca)ma

Sličan trend bilježimo i kada analiziramo podatke o prosječnim plaćama developera koji rade u tehnologijama za koje ima najviše podataka u TABU.

image

prosjecna palca za react tehnologiju

foto
image

prosjecna placa za java tehnologiju

foto
image

prosjecna placa za nft tehnologiju

foto

Kako pristupiti izvještaju

Dodatni izvještaj usporedbe na temelju spola dostupan je svima koji su unijeli i onima koji unesu svoje plaće u TABU. Nalazi se na linku na stranici reporta naziva “Razlike po spolu”, a dodan je i novi graf na dnu stranice reporta “Detaljni rezultati” koji za svakog prikazuje postotak više ili niže plaćenih osoba po spolu.

- Ukoliko podaci nekima nisu dostupni, to znači da nema dovoljno unosa koje smatramo validnima za zadani filter s kojima bi bili uspoređeni, stoga bismo iskoristili ovu priliku da potaknemo sve one koji dosad nisu sudjelovali u istraživanju, kao i one koji nisu ažurirali podatke u zadnja tri mjeseca, da to učine, kako bi baza bila što veća i ažurnija, a samim time i analiza preciznija i potpunija - poziva za kraj Rudan.

06. veljača 2023 17:57