Biznis i politika
StoryEditor

Bank of America: Europski čelnici moraju ograničiti cijene plina jer su razorne za industriju

02. Rujan 2022.

Piše: Lucija Barišić

Voditelj istraživanja roba i derivata u Bank of America Francisco Blanch izjavio je kako bi europski čelnici trebali ograničiti cijene prirodnog plina budući da veliki skok međusobno povezanih troškova električne energije šteti industriji, piše Business Insider.

Jedna od posljedica ruske invazije na Ukrajinu za Europu bio je i skok cijena prirodnog plina na 1000 posto u odnosu na 2021. godinu. Europska komisija trenutno pokušava pronaći način za ograničavanje cijena energije, ali i istražiti mjere za smanjenje potražnje, jučer je izvijestio Reuters.

- Prelazak na 100 eura po megavat satu: većina europskih industrija ne može raditi, zar ne? Dakle, kada ste na 1000 eura po megavat satu, tada prelazite točku uništenja potražnje – rekao je Blanch.

Također je rekao da veliki porast označava 'jasan tržišni neuspjeh' koji bi vlast trebao motivirati da djeluje.

Referentne cijene električne energije ovoga tjedna prvi put iznosile su više od 1000 eura po megavat satu. Razlog za to je rusko smanjenje dotoka plina u Europu nakon što je Moskva pogođena sankcijama, dok se Europska unija obvezala smanjiti svoju ovisnost o ruskim energentima.

- Mislim da bi u sljedećih šest mjeseci posljedice nerješavanja trenutne nestašice plina u Europi mogle biti razorne i za potrošače i za industriju – rekao je Blanch.

Blanch je također rekao da se ovakvim cijenama vjerojatno uništava 'oko pet posto europske potražnje za plinom i električnom energijom svaki mjesec'.

17. travanj 2024 18:17