Biznis i politika
StoryEditor

Bayer ulaže 60 milijuna eura u tvornicu sjemena u Ukrajini

04. Travanj 2023.
Njemački kemijski div Bayer objavio je u utorak da će uložiti 60 milijuna eura u proširenje tvornice za preradu sjemena u Pochuikyju u središnjoj Ukrajini.
 
- Odradit ćemo svoj dio posla kako bismo poduprli plan o obnovi Ukrajine i osigurali opskrbu hranom u regiji i u svijetu - rekao je glasnogovornik Bayera za dpa nakon medijskih izvješća o investicijskim planovima.
 
Kompanija je uložila gotovo 200 milijuna eura u razvoj proizvodnje sjemena kukuruza u Ukrajini već u prvim prošlogodišnjim mjesecima, prije početka ruske invazije.
 
Dodatnih 60 milijuna bit će upotrijebljeno za financiranje nove poljoprivredne opreme i za izgradnju dva protuzračna skloništa u objektu. Tvornica u Pochuikyju otvorena je 2018., zapošljava 100 radnika i još 250 do 300 u sezoni.
 
Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck posjetio je u ponedjeljak Ukrajinu s pratnji skupine poslovnih čelnika. Cilj putovanja bio je jasno izraziti potporu i vjeru u ukrajinsku pobjedu, rekao je Habeck u Kijevu.
 
Europa želi da Ukrajina bude obnovljena i da postane snažan gospodarski partner u budućnosti, naglasio je njemački ministar. Zato je njemačka vlada, suprotno uobičajenoj praksi, osigurala jamstva za ulaganja, napominje agencija dpa.
19. travanj 2024 18:39