Biznis i politika
StoryEditor

Bidenova nova strategija: Može ruska nafta, ali po ograničenim cijenama

11. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Piše: Anamarija Mujanović

Sjedinjene Američke Države, dosadašnji najveći zagovornici sankcija prema Rusiji, navodno će uskoro promijeniti strategiju prema svojim dugogodišnjim suparnicima jer je predsjednik SAD-a Joe Biden, prema pisanjima stranih medija, odlučio omogućiti protok ruske nafte, ali po ograničenim cijenama.

Kako prenosi N1, SAD i čelnici EU nastoje osmisliti plan koji neće kršiti sankcije protiv Rusije, ali će istovremeno omogućiti da ruska nafta stiže na svjetska tržišta, no po značajno jeftinijoj cijeni.

Dok se zapadne sile proteklih nekoliko mjeseci hvale energetskom neovisnošću, bez ruske nafte se očito ne može, jer bi embargo na rusku naftu, kojeg su nedavno uvele države članice Europske unije kao i SAD dugotrajno prouzročio poremećaj na globalnom tržištu.

Smanjenje zaliha uzrokovano sankcijama Rusiji prema procjenama analitičara moglo bi dovesti do rasta cijena nafte na čak 200 dolara po barelu što bi značilo velik udar na svjetsku ekonomiju. Američki predsjednik zato želi, zajedno s europskim partnerima, odobriti globalno ograničenje cijene nafte koja bi se i dalje uvozila iz Rusije u vrhu slabljenja moći Moskve nad svjetskim tržištem.

Embargo na rusku naftu u sklopu paketa sankcija Rusiji objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen početkom svibnja u Strasbourgu rekavši kako su neke članice EU izrazito ovisne o ruskoj nafti, ali je mjere bilo potrebno donijeti.

- Pobrinut ćemo se da istisnemo rusku naftu na uredan način kako bi osigurali alternativne pravce opskrbe i umanjili učinak na globalna tržišta. Prekinut ćemo isporuku ruske sirove nafte unutar šest mjeseci, a rafiniranih naftnih proizvoda do kraja godine – rekla je tada von der Leyen.

Sankcije koje Europa uvodi, ukoliko bi se strogo provodile, značile bi potpuno odcjepljenje Rusije od ogromnog dijela svjetskog tržišta, a Bidenove nove mjere značile bi nastavak transporta nafte, ali uz značajan popust.

Prema pisanjima New York Timesa pojedini ekonomisti i stručnjaci za naftnu industriju su skeptični da će plan uspjeti jer bi Moskva vrlo vjerojatno mogla odbiti ovakve prijedloge.

I dok mnogi stručnjaci smatraju da je recesija u punom jeku diljem Europe, Bidenova administracija i dalje tvrdi da američko gospodarstvo nije zapelo u recesiji iako se nalaze u drugom uzastopnom tromjesečju negativnog rasta.

Biden je brzo nakon početka ruske invazije krenuo u zabranu uvoza ruske nafte koordinirajući pritom slične zabrane u Europi, no ovaj prijedlog ograničenja cijena u jednu je ruku priznanje da te kazne nisu djelovale kako je planirano jer je Rusija i nakon proglašenja sankcija nastavila prodavati naftu po povišenim cijenama, a popuste je davala kupcima poput Indije i Kine.

20. travanj 2024 01:47