Biznis i politika
StoryEditor

Borojević: Bio sam savjetnik, ali moja uloga u prodaji udjela u Fortenovi se preuveličava

07. Studeni 2022.
Poduzetnik Miodrag Borojević u ponedjeljak je u zagrebačkoj zračnoj luci komentirao prodaju udjela Sberbanka u Fortenovi, te ustvrdio da se njegova uloga u tome poslu preuveličava, prenosi N1.
 
- Nisam pravni stručnjak, teško mi je to komentirati, mislim da ne bi bilo umjesno komentirati stvari. Struktura transakcije je da arapski investitor kupuje firmu d.o.o. u Moskvi koji je nositelj dionica kompanije u Amsterdamu. Oni tvrde da su oni za tu transakciju imali dozvole - rekao je Borojević, te dodao da je njegova uloga bila konzultantska.
 
Miodrag Borojević je bio član uprave O’KEY Grupe, jednog od vodećih trgovaca hranom u Rusiji te član Upravnog odbora Fortenova grupe, a mediji navode da ima dobre veze u Sberbanku i da je sudjelovao pregovorima o prodaji Sberbankova udjela u Fortenovi za 500 milijuna eura Saifu Alketbiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
 
Borojević nije želio komentirati je li arapski investitor ozbiljan i služi li samo kao paravan. - S obzirom na to o kome pričamo, da je njegova ekselencija ozbiljan ulagač, čovjek je kupio brod za to koliko se govori da je sada investirao u Fortenovu, ja bih volio da je taj čovjek moj paravan, gdje bi mi bio kraj - rekao je Borojević.
 

Grefu ne treba Borojević

 

Borojević kaže da mu se pridaje prevelika uloga u poslu s Fortenovinim dionicama. - Sberbank je ozbiljna institucija i ja ne mislim da bi gospodin (German) Gref došao na to da mu treba jedan Borojević da sakrije nešto -  rekao je.

 

Gref je predsjednik uprave ruskog Sberbanka, koji je prošli tjedan u četvrtak priopćio da više nije dioničar Fortenova grupe i da s njom više nije vlasnički povezan te da je prodaja Sberbankovih dionica Fortenove zaključena je 31. listopada, a da je kupac veliki investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

 

Financijska transakcija odnosi se na 43,4 posto udjela u nizozemskom holdingu Fortenova Group, jedinom dioničaru Fortenova Grupe, a kupac je Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, priopćeno je u srijedu navečer.
 
Fortnenova, a potom i vlada, rekli su da nisu znali za tu transakciju te da za nju nema regulatornog odobrenja koje je nužno jer je Sberbank pod sankcijskih režimom uvedenim Rusiji zbog napada na Ukrajinu.
24. travanj 2024 14:12