Biznis i politika
StoryEditor

Broj osiguranika HZMO-a raste 21 mjesec zaredom i nadmašio je pretkriznu 2019.

12. Prosinac 2022.

U studenom je zabilježen pad ukupnog broja osiguranih osoba koji je započeo u kolovozu, a uobičajeno traje do siječnja. Pad je ponajviše generiran kategorijom Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, što je očekivano uslijed završetka središnjeg dijela sezone kao i postsezone.

Međutim, godišnja dinamika rasta nastavlja se 21 mjesec zaredom, a evidentirano povećanje i u odnosu na pretkriznu 2019. odražava povoljna kretanja na tržištu rada. Međutim, kao i u mnogim drugim zemljama diljem EU, ostvaren je snažan rast udjela radnika iz trećih zemalja na godišnjoj razini, što jasno upućuje na neusklađenost ponude i potražnje za radom, stoji u analizi RBA analitičara.

Usporavanje gospodarske aktivnosti za sada nema značajniji utjecaj na zaposlenost, što se jasno vidi i u najosjetljivijim kategorijama NKD-a (Građevinarstvo, Poslovanje nekretninama, Prerađivačka industrija itd.).

Prema objavljenim privremenim podacima HZMO-a, broj osiguranih osoba u studenom iznosio je 1.617.006, što je smanjenje u odnosu na listopad za skromnih 0,2 posto ili 3.785 osoba, a povećanje u odnosu na studeni prošle godine za 2,1 posto ili 33.875 osoba. Stoga su nastavljene pozitivne godišnje stope rasta koje traju od ožujka 2021., a zrcale povoljna kretanja na tržištu rada.

U odnosu na studeni 2020., broj osiguranika pri HZMO-u viši je za 71.440 osoba ili 4,6 posto, dok je i u odnosu na studeni pretkrizne 2019. godine broj osiguranika viši za 3,9 posto (+60.180 osoba).

U prvih jedanaest mjeseci, najveći pozitivan doprinos rastu zaposlenosti generiran je od strane osiguranika u Djelatnostima smještaja, pripreme i usluživanja hrane. Naime, u odnosu na razdoblje siječanj-studeni prošle godine, prosječan broj osiguranika od 1.613.676 viši je za 38.859 ili 2,5 posto, od čega je 25,3 posto ili 10.171 prirasta broja osiguranih osoba pristigao upravo iz spomenute djelatnosti.

 

Najsnažniji rast u ICT-u

 

Među djelatnostima NKD-a koje su u studenom zabilježile najsnažniji godišnji rast ističu se kategorije Informacije i komunikacije (+8 posto), Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+6,9 posto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (+5,1 posto), Poslovanje nekretninama, Prijevoz i skladištenje (svaka po 3,8 posto) i Građevinarstvo (+3,2 posto).

Trend godišnjeg rasta kategorije Informacije i komunikacije kontinuirano traje od sredine 2015. Nadalje, u građevinarstvu je nastavljen trend pozitivnih godišnjih promjena prisutan od listopada 2015., dok je kod Prerađivačke industrije broj osiguranika u odnosu na isto razdoblje prošle godine bio viši za skromnih 1,7 posto.

Na mjesečnoj razini, očekivano, u studenom je evidentiran nastavak pada kategorije Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (-6,4 posto), dok je u suprotnom smjeru, sa stopom rasta od 1,1 posto u odnosu na listopad, djelovala kategorija Građevinarstvo, a slijedi Obrazovanje (+1 posto). Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u studenom sudjeluju u ukupnom broju osiguranika s udjelom od 6 posto, Građevinarstvo s 8,2 posto, a Obrazovanje s 7,7 posto.

Pogoršanje u odnosu na listopad, od kategorija koje u ukupnom broju osiguranika sudjeluju s značajnim udjelom, zabilježile su i djelatnosti u Trgovini (-0,02 posto, u strukturi 15,1 posto) te Prijevozu i skladištenju (-0,6 posto, u strukturi 5,2 posto). S druge strane, Prerađivačka industrija, koja u strukturi sudjeluje s 15,5 posto, u studenom je u odnosu na listopad ostala gotovo nepromijenjena (+0,1 posto). Uz iznimku iz kolovoza, ova kategorija bilježi kontinuirano pozitivne mjesečne stope rasta od početka godine.

Skroman rast u odnosu na prijašnji mjesec evidentiran je i kod kategorije Informacije i komunikacije (+0,05 posto, u strukturi 3,6 posto) čiji trend mjesečnog rasta osiguranika pri HZMO-u traje već trideseti mjesec zaredom.

26. travanj 2024 14:39