Biznis i politika
StoryEditor

Burzovne robe: U fokusu trgovaca odluka OPEC-a o proizvodnji nafte i podaci o inflaciji

27. Studeni 2023.
  • Trgovci poljoprivrednim proizvodima bit će fokusirani na proširene prognoze Brazila kao i na smjer kretanja sirove nafte i dolara
  • Ulagači napuštaju američki dolar očekujući kraj ciklusa povećanja kamatnih stopa od strane FED-a
Još jedan bearish tjedan na robnim burzama je iza nas, premda s naznakama stabilizacije cijena nafte nakon nekoliko tjedana pada. Što nas čeka ovaj tjedan? Na makro planu, ovotjedna odluka OPEC-a o proizvodnji i podaci o inflaciji bit će ključni i zauzet će glavninu fokusa trgovaca.
 
I dalje ništa bez par geopolitičkih crtica koje bi mogle imati utjecaja na kretanje cijena roba. Napadi bespilotnim letjelicama povećali su se u oba smjera iznad Ukrajine i Rusije tijekom vikenda, a predsjednik Zelenskiy pozvao je na više sustava protuzračne obrane za zaštitu žitnog koridora.
 
Na drugom kraju svijeta, čini se da je novoizabrani argentinski predsjednik Milei već odustao od jednog od svojih ključnih predizbornih obećanja, čak i prije stupanja na dužnost. Plan o dolarizaciji sada je maknut sa stola nakon što je Mileijev odabir za šefa Središnje banke odbio posao.
 
Gledajući unaprijed, trgovci poljoprivrednim proizvodima bit će fokusirani na proširene prognoze Brazila, kao i na smjer kretanja sirove nafte i američkog dolara. Nedavne povremene kiše u središnjem Brazilu snizile su globalne cijene soje. Vrijeme je ove godine bilo suše nego inače, što je ugrozilo brazilski urod soje procijenjen na više od 160 milijuna tona. Sjevernom i centralnom Brazilu treba kiša. Prosinac je mjesec od velike važnosti za brazilski urod soje, slično kao što je srpanj za usjev kod nas.
 
Dolar je zadnji tjedan studenog započeo padom. Ulagači napuštaju američki dolar očekujući kraj ciklusa povećanja kamatnih stopa od strane FED-a. Indeks dolara (DXY) pao je gotovo tri posto u studenom, na putu da zabilježi svoj najgori mjesec u više od godinu dana. Razni fondovi planiraju prodati 1,6 posto svojih otvorenih dolarskih pozicija ovog mjeseca. Bio bi to najveći mjesečni odljev od studenog 2022.
 
Dok ovo pišem, cijene zlata dosegnule su najvišu razinu u posljednjih nekoliko mjeseci (iznad 2.000 $/t.oz), čemu pogoduje slabiji dolar i vjerovanje tržišta da je FED završio svoj ciklus povećanja stopa. Sve to dok čekamo ovog tjedna najnovije podatke o inflaciji u EU.

Nesigurnost uoči sastanka OPEC-a

Unatoč izlasku grčkih naftnih kompanija s ruskog tržišta tranzita nafte, za sada sva moskovska nafta namijenjena izvozu postiže svoje ciljeve, iako s nekoliko tjedana zakašnjenja. Međutim, ako SAD dodatno stegne obruč i nametne daljnja ograničenja na broj tankera kojima Rusija može pristupiti, doći će točka u kojoj će tržište nafte ući u strukturni deficit jer raspoloživa ruska nafta više ne može doći do kupaca, kada će cijene nafte porasti, čineći rusku naftu još manje prikladnom za izvoz i dovodeći do sljedeće robne krize. Kineske rafinerije ponovno su prešle s crpljenja na skladištenje nafte u listopadu, brzinom većom od pola milijuna barela dnevno.
 
Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošlog tjedna ostale, ali obzirom da je taj pad minimalan, slobodno možemo reći da su ostale gotovo nepromijenjene na tjednoj razini. Međutim, tijekom tjedna, cijene su znatno oscilirale, ovisno o vijestima koje bi mogle utjecati na ponudu i potražnju. Barel nafte Brent i dalje se kreće oko razine od 80 $/bbl, dok je cijena barela WTI oko 75 $/bbl.
 
Na tržištu vlada nesigurnost uoči sastanka OPEC-a i njezinih saveznika o proizvodnoj politici, koji će se održati u četvrtak. Taj je sastanak trebao biti održan u nedjelju, no odgođen je za četiri dana, što je pokrenulo val nagađanja o sporu oko smanjivanja proizvodnje u idućoj godini. Proizvođači još raspravljaju o opskrbi, rekli su izvori iz OPEC+, sugerirajući da su izvor nesuglasica tri afričke zemlje. Analitičari tvrde da Angola, Kongo i Nigerija traže više proizvodne kvote u 2024. godini nego što je dogovoreno na lipanjskom sastanku grupe.
 
Smanjenje proizvodnje bit će glavna tema sastanka, s obzirom na pad cijena u proteklim tjednima zbog zabrinutosti za potražnju u SAD-u i Kini, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u. To je zapravo i jedini način za održavanje cijena nafte na sadašnjim razinama jer se zbog visokih kamatnih stopa usporava rast zapadnih gospodarstava, što će oslabiti potražnju za naftom i pritisnuti cijene.
 
Terminske cijene europskog prirodnog plina nastavljaju padati na oko 44 €/MWh budući da velike zalihe više nego nadoknađuju prognoze vrlo hladnog vremena u većem dijelu Europe početkom prosinca. Trenutna skladišta prirodnog plina u Njemačkoj i Francuskoj gotovo su puna, dok su talijanske rezerve premašile 96 posto. Ipak, niske temperature i snijeg šire se kontinentom, što dovodi do očekivanog povećanja potražnje za energijom.
 
Predviđa se da će Berlin i Helsinki doživjeti niske temperature od -4,5 Celzijevih stupnjeva odnosno -8 Celzijevih stupnjeva, a u dijelovima Škotske, sjeveroistočne Engleske i Londona očekuje se snijeg i temperature ispod nule. Gledajući unaprijed, prognoze ukazuju na nastavak hladnog vala za većinu Europe u sljedeća dva tjedna, iako neki modeli sugeriraju potencijalni porast temperature na sjeverozapadu od 6. prosinca.

Slabi dolar i konkurencija iz Crnog mora

Usprkos većoj prodaji američke pšenice u Kinu i još jednom ruskom napadu na Odesu, cijena pšenice na burzama završila je protekli tjedan u padu. Generalno, stanje usjeva u svijetu je povoljno i to je glavni razlog pada cijene. U Argentini je BAGE ostavio procjenu žetve na 26 posto završenu i zadržao procjenu uroda na 14,7 milijuna tona. U Australiji žetva je na 50 posto dovršena, s time da se ove godine očekuje puno više mlinske pšenice nego prošle sezone. MATIF je pao na najniže vrijednosti u zadnje dvije godine (ugovor za ožujak je na razini od 225 €/t), unatoč euru koji je najvišoj razini u zadnja tri mjeseca.

Isporuke  pšenice iz EU su još uvijek u padu od 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a u međuvremenu je Kina tražila da se isporuke planirane za prosinac odgode za veljaču-ožujak. Slabi dolar i konkurencija iz Crnog mora glavni su razlog za niže cijene u Europi. Sjetva pšenice u Francuskoj je na 74 posto, u odnosu na višegodišnji prosjek od 93 posto. Unatoč izvješću o padu izvozne potražnje i lošem vremenu, rusko unutarnje tržište i FOB tržište su učvrstili rast rublje. Politika očito ne nestaje, još uvijek postoje sumnje oko usjeva na južnoj hemisferi, dok bi dolazak snijega i hladnoće sljedećeg tjedna u Europi mogao prekinuti zimsku sjetvu.

Cijene kukuruza na CBOT u padu unatoč slabom američkom dolaru, izvozu koji je i dalje ispred USDA projekcija i razočaravajućim kišama u Brazilu. U Argentini, BAGE je ostavio procjenu uroda na 55 milijuna tona. Spora sjetva soje nastavila je ugrožavati brazilski urod Safrinha. MATIF kukuruz i dalje oko razine od 205 €/t, unatoč tome što je uvoz u EU znatno slabiji nego prošle godine. Kao i kod pšenice, izvoz ukrajinskog kukuruza mogao bi biti ugrožen uvođenjem minimalne izvozne cijene.
 
Sve u svemu, vrijeme u Brazilu i politika u Argentini i Ukrajini dovest će tržište do kraja 2023. Kiše u Brazilu potisnule su cijene soje na burzama prema dole. Prodaja soje u SAD-u i dalje zaostaje za planom njihovog Ministarstva. "Službeni" brazilski podaci o procjenama usjevima ostaju i dalje iznad 160 milijuna tona, ali kašnjenja u sjetvi tjeraju privatne trgovce da smanje svoje procjene ispod 160 milijuna tona, na na ili čak ispod prošlogodišnjih 158 milijuna tona.
 
BAGE je stavio procjenu sjetve u Argentini na 35 posto dovršenu (u usporedbi s prošlogodišnjih 19 posto, ali još uvijek ispod višegodišnjeg prosjeka) i ostavili su urod nepromijenjen na 50 milijuna tona. Generalno, trenutno je procjena uroda Južne Amerike rekordnih 230 milijuna tona sojinog zrna.
 
ExxonMobil, najprofitabilnija svjetska naftna kompanija, bušit će litij na 120 tisuća hektara koje je unajmio ranije ove godine u Arkansasu. Očekuje se da će litij biti dostupan na tržištu 2027. Terminske cijene bakra pale su ispod 3,78 $/lbs, pod pritiskom jačanja dolara dok su ulagači uzimali dobit uoči Dana zahvalnosti u SAD-u. U međuvremenu, blagi pad premije za bakar sugerirao je da su proizvođači možda smanjili kupovnu aktivnost od posljednjih tjedana, potencijalno nudeći predah za zalihe nakon što su najnoviji podaci ukazali na smanjenje zaliha.
 
Ipak, očekuje se da će se potražnja održati u Kini budući da je Peking obećao ciljati trilijun juana u proizvodnju i razvoju infrastrukture, podižući izglede za bakar. Povrh toga, u izvješćima se navodi da bi PBoC mogao ubrizgati trilijun juana u dugovima opterećene developere nekretnina.

 

 

 
27. travanj 2024 17:29