Kretanje CEIZ indeksa u travnju sugerira da je hrvatsko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju poraslo za 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no za precizniju ocjenu trebat će pričekati vrijednosti tog indeksa za svibanj i lipanj, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

Kako je objavio EIZ na svojoj internetskoj stranici, CEIZ indeks je u travnju 2022. pao za 8,6 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2021. godine, na 0,82 indeksna boda, što je posljedica "prije svega iznimno visoke vrijednosti CEIZ indeksa u travnju 2021., koji je bio prvi mjesec u kojem se gospodarska aktivnost mjerena indeksom značajnije oporavila nakon zatvaranja gospodarstva uslijed primjene epidemioloških mjera".

U odnosu na ovogodišnji ožujak, pak, CEIZ indeks je viši za 0,73 indeksna boda.

Promatrano po komponentama indeksa, u odnosu na prethodni mjesec višu sezonski prilagođenu vrijednost u travnju ove godine su ostvarile dvije od ukupno četiri komponente indeksa i to indeks obujma industrijske proizvodnje i broj dolazaka turista, dok su promet u trgovini na malo i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV) zabilježili smanjenje desezonirane vrijednosti, navode iz EIZ-a.

"Takvo kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena godišnjom stopom promjene BDP-a u drugom tromjesečju 2022. u odnosu na isto tromjesečje 2021. i dalje bilježi stopu rasta sličnu onoj zabilježenoj u prvom tromjesečju 2022. Istovremeno, ekonomska aktivnost na samom početku drugog tromjesečja 2022. u odnosu na prvo tromjesečje 2022. iskazuje trend blagog ubrzavanja", navvode iz EIZ-a. 

Dodaju i da za precizniju ocjenu kretanja poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju 2022. treba pričekati objavu vrijednosti indeksa za svibanj i lipanj 2022.

Hrvatski BDP u 2021. realno je porastao za 10,4 posto, nakon što je u godini ranije pao za 8,4 posto. U prvom ovogodišnjem tromjesečju, pak, stopa rasta BDP-a iznosila je 7 posto.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.