Biznis i politika
StoryEditor

Christian Sewing: Više nećemo moći spriječiti recesiju u Njemačkoj

07. Rujan 2022.

Najveće europsko gospodarstvo je zbog inflacije, problema u opskrbi energijom i poremećaja u globalnim lancima opskrbe spremno za kontrakciju, upozorio je glavni izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing.

‒ Više nećemo moći spriječiti recesiju u Njemačkoj ‒  rekao je Sewing tijekom govora u Frankfurtu, rekavši kako vjeruju da je njemačko gospodarstvo dovoljno otporno no središnje banke trebaju djelovati brzo i odlučno.

Kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu dosegla je novi vrhunac kada je Gazprom ovog mjeseca objavio da do daljnjeg obustavlja protok plina kroz Sjeverni tok 1. Upravo zato Europska unija žuri u pronalaženju ideja kako spriječiti da se kriza s plinom pretvori u gospodarski slom, o čemu će se raspravljati i na hitnom sastanku ministara energetike u petak.

‒ Što dulje inflacija ostane visoka, to je veći pritisak i veći potencijal za društveni sukob ‒ rekao je Sewing.

Očekuje se i novi rast kamatnih stopa od Europske središnje banke, a ekonomisti vjeruju da će porasti za čak 75 baznih bodova. Isto tako, nekoliko je zajmodavaca, uključujući i Commerzbank, reklo da bi mogli povećati kreditne odredbe, no smatraju da će potpora vlade ublažiti udar. Sewing vjeruje i da će se povećati broj neispunjenih kredita, a rekao je i da je cijela ova situacija pokazatelj da se Njemačka ne smije oslanjati na druge zemlje.

‒ Ne smijemo si dopustiti da svojoj trenutnoj ovisnosti o plinu, sirovinama i opskrbnim lancima dodamo još i ovisnost u pristupu financiranja ‒ rekao je.

Kako je i sam rekao, za postizanje tog cilja potrebna je europska konsolidacija, a sve stavke njegova govora, kako tvrdi, nisu nove, ali postaju sve hitnije.

26. travanj 2024 08:04