Biznis i politika
StoryEditor

Cijena nafte i većine metala porasla, trend slijede i agri robe

11. Srpanj 2023.
Piše: Robert Jurišić, SGrain BI
  • Kina koristi svoje resurse za povećanje uključenosti u globalna financijska tržišta pri čemu roba postaje središnji dio njezine strategije
  • U agri svijetu, glavni “market mover” je vrijeme, odnosno vremenske (ne)prilike
  • Očekuje se da će cijene bakra ostati nestabilne u nadolazećim mjesecima
 
U tjednu iza nas cijena nafte i ugljena je porasla, dok je cijena plina pala. Cijena većine metala je porasla, uz par izuzetaka poput željezne rude i čelika u Kini. Konačno, cijene agri roba su imale slično kretanja, jer za dio roba cijena porasla, dok je ostalim robama cijena pala. Međutim, obzirom da je nafta ključna roba, možemo reći da je generalno tjedan iza nas bio pozitivan za kretanje cijena burzovnih roba.
 
Što se tiče nekih generalnih pokazatelja, dolarski indeks DXY ispod 102 boda, S&P 500 indeks iznad razine od 4.400 bodova, a indeks straha VIX iznad 15. Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) u novom tjednu i dalje ispod 550 bodova, a Bloomberg Commodity Index (BCI) blago iznad 102 boda.
 
Današnje gospodarstvo karakterizira stalna inflacija, stroga monetarna politika i povećana volatilnost. BlackRock izvještava da temeljne inflatorne napetosti pokazuju određenu postojanost koja je uglavnom povezana s mega-silama koje stvaraju manjkove u globalnom proizvodnom kapacitetu. Posljedica ovih stalnih inflatornih pritisaka je da će "središnje banke morati održavati sustavno restriktivniju monetarnu politiku nego u prošlosti u nadolazećim mjesecima".
 
Na tržištima prevladava 85 postotna vjerojatnost daljnjeg porasta kamatne stope (FED) od 25 baznih bodova u srpnju, djelomično zahvaljujući odlučno agresivnom tonu koji su nedavno koristili američki središnji bankari. Američka krivulja prinosa pokazala je najveću inverziju od 1981. Investitori očekuju da će stope uskoro porasti, ali vjeruju da će rastući troškovi zaduživanja na kraju naštetiti gospodarstvu, prisiljavajući FED da naknadno ublaži svoju monetarnu politiku.
 
Frapantan je podatak da je javni dug SAD-a prvi put premašio 32 trilijuna dolara, što ukazuje na zabrinjavajući fiskalni trend i vjerojatnu krizu potrošnje. Unatoč nedavnim rezovima, predviđa se da će dug premašiti 50 trilijuna dolara do kraja desetljeća. Što se Europe tiče, zabrinjava podatak da je broj bankrota poduzeća u Njemačkoj značajno porastao. Prošlog mjeseca zabilježeno je više stečajeva nego u prethodnih sedam godina.
 
Kina je ograničila izvoz dvaju vitalnih metala (galija i germanija) koji se koriste u proizvodnji poluvodiča. Ove godine Kina je agresivno osigurala dugoročne LNG ugovore s ciljem da osigura energetsku neovisnost/samostalnost. Generalno, Kina koristi svoje resurse za povećanje svoje uključenosti u globalna financijska tržišta, pri čemu roba postaje središnji dio njezine strategije za veću globalnu integriranost financijskog sustava. Ovo može biti vrlo opasno (u ekonomskom smislu) za ostatak (zapadnog) svijeta. Nedavno je otkriveno da je ministra energetike Saudijske Arabije pozvao predsjednik Xi da razmotri određivanje cijene nafte u digitalnom juanu, uz potporu zlata i drugih metala.

I dalje nekoliko rizika s plinom

Terminske cijene nafte Brent trenutno se kreću oko razine od 78 $/bbl nakon što je cijena nafte prošli tjedan porasla za više od četiri posto, budući da je zabrinutost zbog globalnog gospodarskog usporavanja koje bi moglo smanjiti potražnju za naftom nadmašila izglede za smanjenu globalnu opskrbu iz Saudijske Arabije i Rusije. Svježi podaci pokazuju da se tvornička deflacija u najvećem uvozniku sirove nafte, Kini, produbila u lipnju, dok su potrošačke cijene ostale nepromijenjene jer je oporavak nakon COVID-a posustao.
 
U SAD-u, još uvijek snažan rast plaća i lagani pad nezaposlenosti vjerojatno će zadržati FED da poveća kamatne stope kasnije ovog mjeseca. U međuvremenu, američka administracija planira kupiti oko šest milijuna barela nafte za Strateške rezerve nafte, a primici su planirani za listopad i studeni 2023. Terminske cijene prirodnog plina u Europi bile su oko 32 €/MWh, nakon pada od oko 10 posto u prvom tjednu mjeseca, što je bio najveći tjedni pad od svibnja, usred smanjene potražnje i velikih zaliha.
 
Europsko skladište plina popunjeno je gotovo 80 posto, što je više od prethodnog 10-godišnjeg prosjeka popunjenosti od samo 60 posto. Istodobno, potražnja za prirodnim plinom nastavlja padati u EU-u, pala je za 18 posto u prvom tromjesečju 2023. i 22 posto u svibnju, posebno u industrijskom sektoru koji je zabilježio pad od 19 posto u prvom tromjesečju i 25 posto u svibnju. EU se dogovorila o dobrovoljnom smanjenju potražnje za prirodnim plinom za 15 posto do ožujka 2024., dok su rekordne isporuke LNG-a iz SAD-a i povećane isporuke iz Norveške, Alžira i Katara pomogle u nadoknadi manjih tokova iz Rusije.
 
Međutim, i dalje postoji nekoliko rizika, uključujući napredak norveškog ljetnog održavanja, konkurenciju iz Azije za LNG i potencijal porasta potražnje jer su trenutne cijene znatno niže od razine od 339 €/MWh dosegnute prošlog ljeta. Nekoliko japanskih kompanija raspravlja o dugoročnim ugovorima za kupnju ukapljenog prirodnog plina iz Katara. Japanci nisu potpisali LNG ugovor s Katarom od 2014. godine.

Cijene se mijenjaju svakodnevno kao i vrijeme

Prošle godine u ovo vrijeme prema mnogim tadašnjim novinskim napisima ispada kako je čovječanstvo trebalo umrijeti od gladi? Od tada do danas, FAO indeks hrane pada iz mjeseca u mjesec, te je sada 30 posto ispod najviše razine iz 2022. Samo treba dozoviliti da tržište radi svoj posao (i imati strpljene jer takve se anomalije ne mogu ispraviti preko noći).
 
Pred nama je veliki tjedan za robna tržišta. Trgovci poljoprivrednim proizvodima iščekuju dva dugo očekivana izvješća u srijedu, a oba će pomaknuti terminske cijene: Američka CPI inflacija te USDA WASDE izvještaj. Izvješće o inflaciji ima značajne implikacije na politiku FED-a i buduću putanju američkog dolara. Tržište očekuje inflacijiu od 3,1 posto na godišnjoj razini, najnižu razinu još od ožujka 2021.
 
WASDE izvješće će uključiti ažurirane procjene površina za kukuruz (veće) i soju (mnogo manje) i moglo bi uključivati ​​velike promjene u procjenama prinosa i izvoza. Povrh navedenog, trgovci će pratiti vremenske prognoze američkog kukuruznog pojasa, smjer sirove nafte, pregovore o crnomorskom koridoru i rastuća tržišta gotovine u Južnoj Americi. Ukratko, pred nama je vrlo nestabilni tjedan sa značajnim pomacima cijena.
U agri svijetu, glavni “market mover” je vrijeme, odnosno vremenske (ne)prilike. Još jednom se potvrđuje da nije uzalud da se period od sredine lipnja do druge polovice kolovoza naziva još i “weather market”. Kako se mijenjaju vremenski modeli (a razvojem tehnologije mijenjaju se gotovo na dnevnoj bazi), tako se mijenja smjer kretanja cijene na burzama (a dijelom i na tržištu fizičkom robom). Prema zadnjem modelu, u SAD-u se u idućih 10-ak dana očekuje niže i povoljne temperature, ali rizik od naknadnog povratka topline ostaje. Zbog toga je kraj prošlog tjedna završio sa gotovo svim robama u crvenom. Početak novog tjedna započeo je uzimanjem profita na stvorenim “short” pozicijama uoči očekivanih izvještaja ovog tjedna.
 
U idealnom scenariju, bez klimatskih i/ili geopolitičkih incidenata, na CBOT-u cijena kukuruza (DEC) bi mogla pasti ispod 5 $/bu, a soja (NOV) premašiti 14 $/bu. Tehnički gledano, kvote su te koje čine prekretnicu, ali geopolitika neće stajati po strani i gledati. Ugovor o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka istječe 17. srpnja, a sada se čini da bi se koridor možda mogao produžiti usred vraćanja ruske Agri banke na Swift!?

Skočile cijene bakra

Što se tiče žitarica, razdoblje žetve, zajedno s kontinuiranim snažnim pritiskom zaliha na kraju sezone u crnomorskoj regiji, opterećuje cijene u bliskoj budućnosti. Razlika između ruskih i europskih cijena ključni je faktor koji treba pratiti na početku sezone, kako bi se procijenila privlačnost ruskog podrijetla u usporedbi sa zapadnoeuropskim podrijetlom. U EU, najnovija procjena uroda pšenice je na 130 milijuna tona, 2,7 milijuna tona manje nego u prethodnoj projekciji.
 
Procjena uroda kukuruza u EU je za sada na 61,2 milijuna tona, 900 tisuća tona manje nego u lipanjskoj procjeni. Izvoz pšenice u sezoni 2022/23 bio je 31,14 milijuna tona (vs 27,9 milijuna tona prethodne sezone). Zanimljivo je da je od ukupnog uvoza od 9,2 milijuna tona, čak 5,7 milijuna tona uveženo iz Ukrajine (u usporedni s 2,5 milijuna tona u sezoni 2021/22). Slično je i kod kukuruza. Ukupan uvoz do sada u ovoj sezoni iznosi 25,8 milijuna tona, od čega je 14,5 milijuna tona iz Ukrajine.
 
Terminske cijene bakra skočile su iznad 3,7 $/lbs, poduprte razočaravajućim ekonomskim podacima koji su povećali očekivanja u pogledu mjera za poticaj gospodarstva u Kini, i budući da su zalihe u padu ukazivale na čvršće tržište. Najnovija anketa PMI-a otkrila je sporiju ekspanziju kineskog proizvodnog sektora u lipnju, zbog spore proizvodnje i stopa rasta novih narudžbi, pada razine zaposlenosti i slabljenja poslovnog raspoloženja.
 
U međuvremenu, kombinirane zalihe bakra u carinskim skladištima LME, SHFE, COMEX i Kine dosegnule su 225 tisuća tona, što predstavlja značajan pad od 55 posto od ožujka. Ova razina zaliha predstavlja samo tri dana globalne potrošnje bakra u 2022. Očekuje se da će cijene bakra ostati nestabilne u nadolazećim mjesecima, pod utjecajem fluktuacija u vrijednosti američkog dolara i raspoloženja ulagača u pogledu kineskog proizvodnog i građevinskog sektora.
 
28. travanj 2024 20:54