Biznis i politika
StoryEditor

Cijena nafte porasla dva posto zbog zabrinutosti za opskrbu iz Rusije

23. Prosinac 2022.

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima za dva posto, uglavnom zbog zabrinutosti za opskrbu iz Rusije. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je za 1,40 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,38 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 1,49 dolara višoj cijeni, od 78,98 dolara. Cijene su na oba tržišta na putu rasta drugi uzastopni tjedan.

Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju nafte za pet do sedam posto početkom 2023. kao odgovor na ograničenja cijena, citirala je u petak novinska agencija RIA potpredsjednika vlade Aleksandra Novaka.

- Cijene sirove nafte su porasle jer se trgovci energentima fokusiraju na reakciju Moskve na ograničenje cijena ruske nafte, a ne toliko na tisuće otkazivanih letova koja će poremetiti blagdanska putovanja u SAD-u - rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Više od 4400 letova u SAD-u otkazano je tijekom dva dana zbog zimske oluje, što se podudara s blagdanskom sezonom putovanja za koju su neki predviđali da bi mogla biti najprometnija do sada.

U četvrtak su se cijene nafte s obje strane Atlantika pale zbog ukidanja letova. Snježna oluja također bi mogla poremetiti planove vozača za putovanja tijekom Božića i Nove godine, smanjujući potrošnju benzina. No potražnja za loživim uljem mogla bi se povećati, jer se očekuje da će ekstremni vremenski uvjeti uzrokovati nestanak struje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica u odnosu na prethodni dan porastao 1,78 dolara, na 81,14 dolara.

24. travanj 2024 19:21