Biznis i politika
StoryEditor

Cijene barela nafte od 100 dolara loša za inflaciju, ali odlična za Rusiju

25. Rujan 2023.

Cijene nafte približavaju se cijeni od 100 dolara po barelu, što je još jedan podmetnuti klip u borbi FED-a protiv inflacije. Međutim, toj cijeni se ipak netko raduje, a to je Rusija.  Cijene nafte nedavno su porasle zbog smanjenja opskrbe od strane velikih proizvođača poput Saudijske Arabije i Rusije.

Smanjenje proizvodnje dovelo je do porasta cijene nafte, kojoj je cijena porasla za više od 10 posto ove u ovoj godini, što je pogodovalo Rusiji, prema analizi koju je proveo FT.

Analiza FT-a je pokazala da je više od tri četvrtine nafte izvezene pomorskim putem iz Rusije ‘otišlo‘ bez zapadnog osiguranja, što je porast od 50 posto u odnosu na proljeće ove godine, izvijestio je FT pozivajući se na podatke tvrtke Kpler i osiguravajućih društava.

Rusko izbjegavanje korištenja zapadnog osiguranja za izvoz nafte važan je razvoj jer je to jedan od ključnih alata koji se koristi za provođenje gornje granice cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu koju vodi G7.  Sposobnost Rusije da otpremi toliko sirove nafte bez zapadnog osiguranja sugerira da bi sada Rusija mogla prodavati sirovu naftu i iznad gornje granice cijene koja iznosi spomenutih 60 dolara.

A više cijene nafte povećale su prihode Rusije od izvoza energije. Kremlj je prikupio 17,1 milijardu dolara od izvoza sirove nafte u kolovozu - u odnosu na 15,3 milijarde dolara u srpnju, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju.

Zapravo, Rusija je mogla zaraditi više od jedne milijarde dolara samo povećanjem troškova transporta nafte, iako je još uvijek prodavala sirovu naftu Indiji ispod gornje granice cijene od 60 dolara po barelu.

Unatoč opsežnim sankcijama, rusko ratno gospodarstvo dobiva poticaj od obrane i državne potrošnje, izvijestio je New York Times u srpnju. Više cijene nafte loša su vijest za svjetske središnje banke koje od prošle godine pokušavaju ukrotiti visoku inflaciju. Energija je ključni input za gospodarske aktivnosti, tako da više cijene nafte općenito dovode do inflacije.

01. prosinac 2023 20:25