Biznis i politika
StoryEditor

Cijene burzovnih roba proteklog tjedna ponovno pale, dolar dosegnuo najvišu razinu u osam tjedana

06. Veljača 2024.
  • U siječnju je broj zaposlenih u SAD-u porastao znatno više nego što se očekivalo
  • Cijena fizičke robe pada
  • Terminske cijene bakra dodatno su pale na oko 3,8 dolara po funti

Kretanje cijena u tjednu iza nas potvrdilo je samo da je rast cijena u tjednu prije bio uglavnom tehničke prirode. Predvođene naftom, cijene roba na razini prošlog tjedna ponovno su pale. Gledajući malo širu sliku na razini mjeseca, cijene roba unutar sektora energije zabilježile su skroman rast u siječnju, dok su cijene neenergetskih roba pale. Cijene energije porasle su 1,6 posto, predvođene prirodnim plinom u SAD-u (+25,9 posto) i naftom (+2,6 posto). Cijene poljoprivrednih proizvoda pale su za 0,7 posto.

Cijene hrane pale su za 1,6 posto jer su žitarice i ulja te sačme pojeftinile za 1,3 posto, odnosno 2 posto. Pića su porasla za 1,7 posto, dok su sirovine porasle za 0,9 posto. Gnojiva su pala za 2,9 posto. Cijene metala lagano su pale za 0,3 posto u siječnju, predvođene niklom (-2,2 posto) i željeznom rudom (-0,9 posto); cijene olova su porasle 2 posto. Plemeniti metali pojeftinili su za 0,3 posto, predvođeni srebrom (-4 posto) i platinom (-1 posto).

Ovaj tjedan čeka nas važno WASDE izvješće u četvrtak u SAD-u, koje će imati utjecaja na kretanje cijena agri roba, a pomalo se već jednim oko gleda i na sljedeći tjedan kada nas čekaju podaci o inflaciji u SAD-u. Drugo oko će očito biti na geopolitičkim igrama u svijetu jer sve se više gužva na Bliskom Istoku, a početni sukob širi se poput plimnog vala među zemljama poluotoka.

Tko zna što još sve možemo očekivati da se na tim prostorima dogodi, ali znamo da će imati utjecaja na kretanje cijena burzovnih roba. Tijekom vikenda SAD je odgovorio Iranu napadima u Iraku i Siriji, a energetski kompleks ostaje prilično miran u vezi s tim na početku tjedna. Pobunjenici su nakon toga rekli da se očekuju novi napadi kao odmazda.

U petak su novi podaci pokazali da je u SAD-u broj zaposlenih u siječnju porastao znatno više nego što se očekivalo, a neočekivano snažno porasle su i plaće. To znači da će potrošnja, a time i pritisci na inflaciju i dalje biti pojačani. Zbog toga su sasvim splasnule nade tržišta da će FED početi smanjivati kamate već u ožujku. Tim više što je predsjednik FED-a Jerome Powell najavio da će FED biti oprezan prilikom smanjenja kamata i da će to vjerojatno biti znatno sporijim tempom nego što se na tržištu očekuje. I dužnosnici ECB-a poručuju da neće žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa jer je inflacija u eurozoni i dalje iznad ciljanih razina.

Cijene prirodnog plina i dalje ispod 30 eura

Sve skupa je potaknulo američki dolar na rast, ali i na val prodaje na tržištima roba. Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u osam tjedana, a indeks DXY novi tjedan započinje na razini iznad 104 boda dok je odnos eura i dolara pao na razinu 1,075.

Posljedično, na svjetskim su tržištima prošlog tjedna cijene nafte oštro pale jer se očekuje daljnje usporavanje rasta svjetskog gospodarstva. Cijena barela Brenta pala je prošlog tjedna za 7,4 posto, a cijena barela WTI-a je pala za 7,3 posto. Time se nafta ponovno vratila unutar svojih granica kretanja u posljednja dva-tri mjeseca, odnosno ispod 80 dolara po barelu Brent i ispod 75 dolara po barelu WTI. Na početku novog tjedna, nafta Brent je na razini nešto iznad 77 dolara po barelu, a WTI je nešto iznad 72 dolara po barelu. Tako je u tjednu iza nas nafta izgubila svu onu vrijednost koju je prije tjedan dana stvorila i ovo je školski primjer kako jedna vijest iz makrokonomije (odgoda početka smanjivanja kamatnih stopa) može bitno utjecati na kretanje cijena roba.

Zbog očekivanja daljnjeg usporavanja rasta američkog i gospodarstva eurozone, teško je za očekivati jačanje potražnje za naftom. Tim više što se usporava i rast kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika nafte. Sukobi na Bliskom istoku prošloga tjedna nisu osjetnije utjecali na cijene nafte jer nije došlo do dodatnih poremećaja u opskrbi ‘crnim zlatom‘. Stoga članice grupe OPEC+ provode smanjenje opskrbe kako bi izbjegle daljnji pad cijena sirove nafte.

Terminske cijene europskog prirodnog plina TTF i dalje su ispod 30 eura po megavat satu. U zadnja dva tjedna cijene su prvo porasle desetak posto, da bi krajem prošlog tjedna pale za pet posto. Rezultat je to rastuće zabrinutosti oko opskrbe plinom. Nakon napada u Crvenom moru, LNG tankeri koji prevoze katarski plin sada idu dužim rutama oko Afrike, zaobilazeći Sueski kanal. Problemi s proizvodnjom u Freeportu, velikoj američkoj tvornici, također bi mogli utjecati na opskrbu plinom. Ipak, zbog blage zime, razine skladišta plina u EU bile su na ugodnih 71,1 posto. Dodatno, porast proizvodnje energije vjetra dovest će do smanjenja potražnje za plinom u elektroenergetskom sektoru, dok će umjerene temperature smanjiti potrebu za grijanjem.

Još uvijek vlada optimizam oko Kine

Već smo spomenuli utjecaj dolara, koji slabi agri robe vezane za dolar i jače one iz eurozone. Hedge fondovi sada imaju najveću short poziicju u zadnje četiri godine (-17,2 milijarde dolara); što znači da su prodavali agri futurese tijekom proteklih 11 od 12 tjedana. Očito se fondovi u ovom trenutku klade na niže cijene žitarica i uljarica. Na tjednoj su razini cijene na burzama pale. Tako je na CBOT-u, cijena pšenice (ugovor March) pala 0,1 posto te se i dalje kreće ispod šest dolara po bušelu. Cijena kukuruza (ugovor March) na tjednoj je razini pala 0,8 posto te je i dalje ispod razine od 4,5 dolara po bušelu. Za kraj, cijena soje (ugovor March) na razini tjedna pala je 1,7 posto i njome se trguje na razini ispod 11,9 dolara po bušelu. MATIF pšenica i dalje neznatno iznad razine od 210 eura po toni, a kukuruz iznad razine od 180 eura po toni. Vidjet ćemo hoće li ovaj tjedan pasti ispod tih razina.

Povoljno je vrijeme u Južnoj Americi uoči važnih tjedana za žetvu u Brazilu i proizvodnju u Argentini. Povećanje ponude iz Crnog mora u Sredozemlje, uzrokovano manjim brojem izlaza preko Sueza u Aziju, deprimira žitarice. Cijena fizičke robe pada. U zadnja tri tjedna temeljni je scenarij dobro definiran. Samo značajan vanjski događaj može promijeniti ovu situaciju. No, od sredine veljače kreću procjene proljetne sjetve. Čimbenik koji se ne smije zanemariti, s obzirom da neki proizvodi, poput kukuruza, imaju negativne marže za proizvođače.

Terminske cijene bakra dodatno su pale na oko 3,8 dolara po funti, označavajući tjedni gubitak potaknut zabrinutošću oko potražnje iz Kine i povećanih američkih kamatnih stopa. Kineski proizvodni sektor smanjio se četvrti mjesec za redom u siječnju, pridonoseći negativnom raspoloženju. Kao rezultat toga, očekuje se usporavanje industrijske aktivnosti u prvom tromjesečju, što će vjerojatno utjecati na potražnju. Međutim, Glencoreov predviđeni pad proizvodnje od 5 posto za 2023., zajedno s očekivanim dodatnim smanjenjem u 2024., mogao bi potencijalno uravnotežiti ovaj učinak. Unatoč ovim izazovima, još uvijek postoji optimizam da će Kina poduzeti mjere za stabilizaciju svog gospodarstva, a to bi se onda trebalo vidjeti i na strani potražnje, odnosno u vidu rasta cijena.

27. travanj 2024 21:28