Biznis i politika
StoryEditor

Cijene nafte pale, trgovci zabrinuti za potražnju

15. Prosinac 2022.

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima jer će daljnje povećanje kamata središnjih banaka usporiti rast gospodarstava, što će smanjiti potražnju za ‘crnim zlatom‘. 

Cijena barela na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje pala za 70-ak centi, na 82,0 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 80-ak centi nižoj cijeni, 76,49 dolara.

Cijene su na oba tržišta pale zbog snažnijeg dolara, koji može oslabiti potražnju za naftom jer je čini skupljom za one koji koriste druge valute.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell u srijedu je kazao da će američka središnja banka u sljedećoj godini dodatno podići kamatne stope, premda gospodarstvu prijeti recesija.

‒ Cijena nafte danas je pod pritiskom jer su Fedove smjernice za monetarnu politiku povećale zabrinutosti za gospodarski rast, osnažile američki dolar i pritisnule cijene roba ‒  rekla je Tina Teng iz CMC Marketsa.

‒ Kineski gospodarski podaci za studeni bili su "puno ispod očekivanja, što je dodatno zamračilo izglede potražnje ‒ dodala je Teng.

Jutros se, naime, pokazalo da je drugo najveće svjetsko gospodarstvo dodatno izgubilo na zamahu jer podaci pokazuju da je raste tvorničke proizvodnje usporio, a maloprodaja nastavila padati. Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu.

Pritisak na cijene nafte stigle su i s vijestima da kanadska korporacija TC Energy nastavlja s radom u dijelu svog naftovoda Keystone, tjedan dana nakon što je curenje više od 14.000 barela nafte u ruralnom dijelu Kansasa izazvalo zatvaranje cijevi.

Pad cijena ograničile su procjene Međunarodne agencije za energiju, koja očekuje oporavak kineske potražnje za naftom u sljedećoj godini, nakon ovogodišnjeg pada za 400.000 barela dnevno.

U međuvremenu su američke zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle za više od 10 milijuna barela, najviše od ožujka 2021. godine, pokazuju podaci američke vlade.

Unatoč današnjem padu, cijene su nafte na putu dobitaka u ovom tjednu i odmaknule su se od najnižih razina u ovoj godini, na koje su pale prije tjedan dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel košarice nafte njezinih članica u odnosu na prethodni dan poskupio 1,63 dolara, na 79,97 dolara.

19. travanj 2024 07:02