Biznis i politika
StoryEditor

Cijene nafte porasle četvrti tjedan zaredom

24. Srpanj 2023.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, četvrtog zaredom, zbog rastućih zabrinutosti oko nedovoljne ponudi u nadolazećim mjesecima te rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine, koje bi dodatno mogle ograničiti ponudu.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 1,2 posto, na 81,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo 2 posto, na 77,07 dolara, na najvišu razinu od 25. travnja.

Razlog daljnjem usponu cijena nafte i dalje su zabrinutosti tržišnih sudionika oko nedovoljne ponude u idućim mjesecima. 

– Tržište nafte počinje polako uračunavati u cijenu prijeteću krizu na strani ponude. Globalne zalihe počinju se smanjivati ​​i to bi se moglo dramatično ubrzati u nadolazećim tjednima. Povećani ratni rizik također bi mogao utjecati na cijene – smatra analitičar Price Futures Group Phil Flynn.

Rusija je u petak, četvrti dan zaredom, raketirala ukrajinske luke kroz koje ta zemlja izvozi hranu, što predstavlja eskalaciju napetosti u toj regiji nakon povlačenja Moskve iz sporazuma o sigurnom pomorskom koridoru uz posredovanje UN-a.

Zatvaranje žitnog koridora moglo bi ugroziti opskrbu etanolom i biogorivima koja se miješaju s naftnim proizvodima u vrijeme kada su globalna tržišta žitarica već se zaoštrava, što bi dovelo do toga da rafinerije koriste više sirove nafte, navodi Flynn. Zapljena brodova također bi mogla povećati rizike za izvoz nafte i druge robe u regiji, dodao je. 

Posljednji podaci američkog ministarstva energetike, pak, ukazuju na pad zaliha sirove nafte u prošlome tjednu, budući je porastao njezin izvoz i prerada u rafinerijama. Ministarstvo je prognoziralo i da će se proizvodnja nafte i plina iz škriljevca u SAD-u vjerojatno smanjiti u kolovozu po prvi put ove godine, što je dodatno povećalo zabrinutost zbog nedovoljne opskrbe.

U međuvremenu, američke energetske tvrtke prošli su tjedan smanjile broj naftnih postrojenja za sedam na 530, što je njihovo najveće smanjenje od početka lipnja, objavila je tvrtka za energetske usluge Baker Hughes. Broj tih naftnih postrojenja, koji služi kao rani pokazatelj buduće proizvodnje, najniži je od ožujka 2022. godine.

Ministar energetike Ujedinjenih Araspskih Emirata Suhail al-Mazrouei, pak, rekao je za Reuters da su trenutne akcije organizacije OPEC+ za potporu naftnom tržištu za sada dovoljne.

27. travanj 2024 15:01