Biznis i politika
StoryEditor

Cijene nafte snažno pritisnuli slabi kineski podaci i velika ponuda

02. Svibanj 2023.
foto Shutterstock
Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima na najnižu razinu od kraja ožujka, zbog slabih gospodarskih podataka iz Kine, očekivanja povećanja kamatnih stopa američkog Feda i Europske središnje banke i velike ponude.
 
Cijena barela na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje pala 2,41 dolar, na 76,90 dolara. Barel je na američkom tržištu izgubio 2,49 dolara i njime se trgovalo po 73,17 dolara. Cijene nafte u prethodnom su trgovinskom danu pale više od jednog dolara.
 
Tržište je zanemarilo vijest da je u travnju pala proizvodnja nafte Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), a veću pozornost obratilo na zemlje pod sankcijama, Rusiju i Iran, koje su nastavile pronalaziti tržište za svoju sirovu naftu.
 
Iranska proizvodnja nafte premašila je tri milijuna barela dnevno (bpd). Iran je 2021. u prosjeku crpio 2,4 milijuna bpd, a pod sankcijama je SAD-a od 2018. godine.
 
Cijene nafte također su se našle pod pritiskom kineskih službenih podataka objavljenih u nedjelju, koji su pokazali da je proizvodna aktivnost u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte u travnju neočekivano pala. Nejasni ekonomski izgledi u drugim dijelovima svijeta također su potaknuli pad cijena nafte.
 
Ulagači će smjernice dalje tražiti od očekivanih povećanja kamatnih stopa središnjih banaka koje se bore protiv inflacije, koji bi mogli usporiti gospodarski rast i smanjiti potražnju za energijom.

 

Očekuje se da će američki Fed u srijedu kamatne stope povećati za 0,25 postotnih bodova. Također se očekuje da će i ECB podići stope na redovnom sastanku u četvrtak. 

 

OPEC je danas objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak neznatno ojačala na 80,03 dolara.

25. travanj 2024 04:38