Biznis i politika
StoryEditor

Cijene plina na najnižoj razini od početka rata u Ukrajini, pad bilježe i cijene električne energije

02. Siječanj 2023.

Cijene prirodnog plina u Europi u novu su godinu ušle u padu zahvaljujući višim temperaturama od predviđenih za ovo doba godine. Dobra je to vijest za europsko gospodarstvo koje se posljednjih mjeseci muči s vrlo visokom stopom inflacije.

Zbog smanjene potražnje terminski su ugovori pali čak 7,9 posto, na najnižu razinu od 21. veljače 2022. godine, a vremenske prognoze ukazuju na temperature iznad sezonskih normi za većinu regije u sljedeća dva tjedna što bi trebalo pomoći Europi da izbjegne prerano iscrpljivanje svojih zaliha tijekom zime.

Nakon godine ekstremne volatilnosti u kojoj su troškovi energenata dosegnuli rekordne razine, nova se godina na prvi pogled čini nešto lakšom. Cijene plina u prosincu su pale oko 47 posto s obzirom da je Europa uspjela probleme s Rusijom nadoknaditi zalihama ukapljenog prirodnog plina.

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da je energetska kriza izazvana Putinovom invazijom na Ukrajinu ‘težak test‘ za najveće gospodarstvo kontinenta, a pozvao je i građane da nastave štedjeti energiju u mjesecima koji dolaze. Razina skladištenja plina u Njemačkoj porasla je na 90 posto tijekom prošlog tjedna, u usporedbi s petogodišnjim prosjekom od 73 posto za ovo doba godine, pokazuju podaci Gas Infrastructure Europe.

‒ Novi terminali za uvoz LNG-a našu zemlju i Europu čine dugoročno neovisnima o ruskom plinu ‒  rekao je Scholz u svom novogodišnjem obraćanju naciji.

Nizozemskim terminskim ugovorima za plin za sljedeći mjesec trgovalo se 1,7 posto niže na 75 eura po megavat satu, a ukupni je obujam trgovanja bio je manji zbog praznika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Cijene električne energije također su pale, s njemačkim futuresima za mjesec unaprijed koji su izgubili 4,3 posto.

20. travanj 2024 16:46