Biznis i politika
StoryEditor

Cijene pomagala i lijekova snižene su na temelju pravilnika koji će Ministarstvo zdravstva ipak izmijeniti

12. Prosinac 2022.

Nakon što je Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) reagirala na odluku o sniženju cijena medicinskih pomagala, kao i 260 generičkih lijekova, zatražili smo komentar HUP-ove udruge koja okuplja proizvođače lijekova, te HZZO i Ministarstvo zdravstva.

Da podsjetimo, Iz HUP-ove Koordinacije za medicinske proizvode rekli su da je u cilju osiguravanja dostupnosti medicinskih proizvoda, na njihovu inicijativu, u Ministarstvu zdravstva održan sastanak na kojem su uz predstavnike HUP-a sudjelovali  ministar Vili Beroš uz državne tajnike i pomoćnike te predstavnici HZZO-a. Na sastanku su predstavnici Ministarstva predložili donošenje odluke odnosno upute HZZO-u kojom se privremeno dopušta povećanje cijena pomagala. Suprotno tome HZZO je snizio cijene medicinskih pomagala čime je situacija postala, tvrde u Koordinaciji, neodrživa te prijeti opasnost da će mnogi proizvodi postati nedostupni za pacijente.

No u HZZO-u se pozivaju na zakonske i podzakonske akte i odluku svoga Upravnog vijeća temelje na redovnom poslovnom procesu HZZO-a koja se donosi najmanje jednom u kalendarskoj godini. Tada se provodi postupak usklađivanja cijena medicinskih proizvoda u skladu s Pravilnikom o mjerilima za stavljanje medicinskih pomagala na osnovnu i dodatnu listu medicinskih pomagala HZZO-a te mjerilima za određivanje cijena medicinskih pomagala.

- Na temelju provedenog postupka ažurira se i osnovna i dodatna lista medicinskih proizvoda – kažu u HZZO-u.

Pa iako HUP-ova udruženja, tj. Koordinacija za medicinske proizvode i Udruga proizvođača lijekova spominju sastanak predstavnika Ministarstva zdravstva, HZZO-a i HUP u prošli ponedjeljak, i u kojem je Ministarstvo sugeriralo povećanje, a ne sniženje cijena, u HZZO-u naglašavaju još jednom da tu nije riječ o izdvojenim odlukama Ministarstva, već o redovnom postupanju HZZO i ujedno napominju da se cijene za medicinska pomagala nisu mijenjale u razdoblju od tri godine, odnosno tri uzastopna postupka godišnjeg usklađivanja cijena.

- Svjesni smo izazova u kontekstu postojeće globalne inflacije koja utječe i na hrvatsko tržište i u zdravstvenom segmentu koje se posljedično odražava i na cijene određenih pomagala. Slijedom toga, ulažemo napore za donošenje novog Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu te mjerilima za određivanje cijena medicinskih proizvoda – kažu u HZZO-u.

Upravo je to zadatak Ministarstva zdravstva koje smo pitali zašto su snižene cijene ako se u ponedjeljak razgovaralo o plaćanju viših cijena za medicinska pomagala i lijekove. No iz Ministarstva su nas, unatoč konkretnim pitanjima, uputili na HZZO, pa iako smo insistirali na odgovoru, nisu ga poslali. Ipak, HZZO-ovo spominjanje izmjena pravilnika ukazuje na to da je sniženje zaista išlo automatizmom na temelju aktualnog pravilnika, a da će novi valjda omogućiti fleksibilnije izračune kad cijene trebaju rasti, a kada padati.

- U cilju unapređenja regulatornih mehanizama vezano za medicinske proizvode, Ministarstvo zdravstva je pokrenulo dopune spomenutog Pravilnika koje su trenutno u završnom međuresornom usklađivanju – poručuju iz HZZO-a.

Izmjene pravilnika spominju u svom odgovoru i članovi HUP-Udruge proizvođača lijekova koji su također pogođeni snižavanjem cijena 260 generičkih lijekova. Kao i u svim industrijama, i njima rastu troškovi proizvodnje pa sniženje cijena teško mogu prihvatiti u ovom trenutku. Napominju da su članicama te HUP-ove udruge samo u zadnjih godinu dana troškovi transporta porasli za do 160 posto, troškovi sirovina do 118 posto, a troškovi energije čak do 330 posto.

- Ovakav enorman rast svih troškova te nemogućnost povećanja cijena lijekova na recept koji se temeljem regulatornih praksi smanjuju automatizmom, mogu dovesti do poteškoće u isporukama lijekova. Moramo pritom naglasiti kako generički lijekovi čine čak 60 posto volumena lijekova u Hrvatskoj, a samo četiri posto troška. Stoga naše članice rade sve što mogu da održe sigurnu opskrbu lijekovima i tržište i pacijente, ali nažalost dugoročno neće biti u mogućnosti samostalno apsorbirati značajne troškove i time će njihova mogućnost privlačenja limitiranih resursa biti umanjena. HUP Udruga proizvođača lijekova vjeruje, nakon sastanak s ministrom Berošem koji ocjenjuje pozitivnim i konstruktivnim, da će se uskoro, u zajedničkom radu Ministarstva i industrije pronaći dugoročni model koji će omogućiti daljnju nesmetanu opskrbu lijekovima u Republici Hrvatskoj – zaključuju u toj HUP-ovoj udruzi.

Time je barem privremeno izbjegnut veći sukob između proizvođača medicinskih pomagala i generičkih lijekova, s jedne strane, i Ministarstva zdravstva i HZZO-a s druge strane. Ostaje za vidjeti kojom će brzinom u Ministarstvu zdravstva donijeti izmjene spomenutog pravilnika. Kako se sada čini, početno ogorčenje zbog odluke HZZO-a da snizi cijene medicinskih pomagala i generičkih lijekova polako se smiruje, no čini se da je to samo privid. Jer otegne li se donošenje izmjena pravilnika, pitanje je hoće li farmaceuti imati razumijevanja za to.

26. travanj 2024 02:34