Biznis i politika
StoryEditor

Davor Filipović: Članovi Uprave Ine moraju otići, hrvatski će plin ići hrvatskim građanima

07. Rujan 2022.
Davor Filipovićfoto Ratko Mavar

Piše: Anamarija Mujanović

Nakon sastanka s predstavnicima MOL-a ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je na konferenciji za medije rekao da Uprava Ine više nema podršku Vlade Republike Hrvatske, a kako je izjavio, ovaj će se 'korporativni skandal' uvrstiti u brojne knjige koje se odnose na korporativno upravljanje. 

- Inzistirat ćemo na reviziji, a Vlada će predložiti da se članovi Uprave razriješe - rekao je Filipović. 

Isto tako, kako je naglasio Filipović, ako plin može ići 'nekoj tamo xy firmi' po najnižim cijenama, onda može ići i hrvatskim građanima pa je samim time najavio i da će Vlada sutra donijeti odluku kojom će naložiti Ini da sav plin proizveden u Hrvatskoj mora prodavati hrvatskim građanima i poduzećima. 

Istaknuo je i da HEP trenutno nosi velik dio tereta novog paketa mjera koji bi trebao ublažiti udar inflacije na građane, poduzeća i institucije, a tvrdi da se isto sada očekuje i od Ine. 

Nekoliko puta je naglasio i da cijela Uprava mora biti razriješena. 

- Ne treba previše objašnjavati. Imamo situaciju jednog velikog korporativnog skandala. Jedino je logično da cijela Uprava ode i to je ono na čemu ćemo inzistirati - izjavio je ministar. 

Filipović je rekao i da su predstavnici MOL-a podržali njegov zahtjev za revizijom te da se cijeli sustav ovakvog korporativnog upravljanja promijeni.  Razgovori će se, kako je rekao, nastaviti i sljedeći tjedan. 

16. travanj 2024 02:06