Biznis i politika
StoryEditor

Denis Nemčević (Spider Grupa): Moramo naći nove strategije da bismo ostali konkurentni

06. Siječanj 2024.
Denis Nemčevićfoto Lider Media
piše: Denis Nemčević

Signali koje dobivamo od kupaca, posebice trgovačkih lanaca, upućuju na moguće smanjenje cijena proizvoda u idućoj godini.

S godinom na izmaku valjda se osvrnuti na poslovnu godinu iza nas, obilježenu mnogim izazovima. Godina 2023. donijela nam je rastuće troškove poslovanja, od cijena kapitala do radne snage, te povećanje cijena inputa, sirovina i energenata. Ipak, s optimizmom gledam prema budućnosti, prema poslovnoj 2024.

Veliki izazovi na tržištu rada

Očekujem da će poslovni okviri i uvjeti biti povoljniji u usporedbi s prethodnim razdobljem. Vjerujem da će se rast inputa barem ublažiti, a u nekim sektorima čak i smanjiti. Signali koje dobivamo od svojih kupaca, posebice trgovačkih lanaca, upućuju na moguće smanjenje cijena proizvoda u idućoj godini, što nas izaziva da pronađemo nove strategije kako bismo ostali konkurentni na zahtjevnom europskom i svjetskom tržištu. S pogledom prema idućoj godini, jasno je da će većina hrvatskih kompanija biti izložena velikim izazovima na tržištu rada. Izražen nedostatak kvalificirane domaće radne snage i daljnji pritisak na porast plaća ključne su zapreke koje će zahtijevati pažljiv pristup i inovativna rješenja.

U kontekstu sveprisutne potrebe za stručnim kadrom suočavamo se s paradoksom nedostatka kvalifikacija među domaćim radnicima, što može ograničiti potencijal rasta tvrtki. Ta situacija potiče nas na promišljanje o dugoročnim strategijama zapošljavanja, možda čak i potrebi za internacionalnim angažmanom radne snage. Također, ključno je poticati obrazovanje i aktivno surađivati s obrazovnim institucijama kako bismo osigurali buduću opskrbu stručnjacima. U isto vrijeme za tvrtke koje teže ambicioznim ciljevima investiranje u inovacije postaje imperativ. To uključuje širenje tehnoloških horizonta ulaganjem u nove tehnologije, automatizaciju i digitalizaciju. Posebno je važno naglasiti rastući utjecaj umjetne inteligencije, koja postaje ključna komponenta modernih poslovnih strategija. Osim što omogućava efikasnije procese, umjetna inteligencija otvara prostor za stvaranje novih poslovnih modela i inovacija. Stoga će tvrtke koje prepoznaju taj trend biti spremne izgraditi održivu konkurentsku prednost u dinamičnome poslovnom okružju.

Bit će lakše nego ove godine

Unatoč svim izazovima očekujem stabilizaciju inflacije te stabilizaciju ili čak pad nekih inputa. Kao poduzetnici morat ćemo dodatno raditi na pronalaženju unutarnjih rezervi kako bismo održali konkurentnost. Optimističan sam kad je riječ o 2024. godini. Vjerujem da će biti izazovna, ali svakako lakša od prethodne. Cilj nam je vratiti se na visoke brojeve iz prošlosti, posebice u profitabilnosti. I za kraj, želim zahvaliti svim Liderovim čitateljima te im uputiti najbolje želje uoči skorašnjih blagdana. Neka vam Božić bude ispunjen radošću, a nova godina donese uspjeh, napredak i nove poslovne izazove! 

27. travanj 2024 21:09