Biznis i politika
StoryEditor

Digitalizacija policije: Od 1. srpnja nema više gotovinskog plaćanja kazni

24. Lipanj 2022.
foto MUP

Gotovinsko plaćanje kazne za prometne prekršaje od 1. srpnja više neće biti moguće, nego se u potpunosti prelazi na bezgotovinsko plaćanje putem POS uređaja, objavljeno je na službenoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova.

MUP je zajedno sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva i Financijskom agencijom već nabavio 600 POS uređaja koji su raspoređeni među policijskim upravama i postajama diljem Hrvatske, kao i na graničnim prijelazima, a trenutno se provodi edukacija policijskih službenika o načinu korištenja uređaja.

Ova digitalizacija načina plaćanja rezultat je preporuka stručnog tijela Vijeća Europe za sprečavanje korupcije, GRECO, a uvodi se kako bi se unaprijedila kontrola i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni te kako bi se smanjili koruptivni rizici u policiji, naveo je MUP.

Policija POS uređaje već koristi na terenu kao i naplatu kazne u gotovini, no za nekoliko dana to neće više biti moguće. Građani će, naime, plaćati isključivo karticama, odmah će im biti uručena potvrda da je kazna plaćena te slip o obavljenoj transakciji.

Ako građanin nije u mogućnosti platiti kaznu na licu mjesta, a želi to, dobit će obavijest o počinjenom prekršaju te će ju, umanjenu za pola izosa, morati platiti u roku od tri dana. Međutim, ako ne želi platiti, dobit će obavezni prekršajni nalog te će morati platiti u punom iznosu. Ako se kazna plati u roku od osam dana nakon prekršaja, građanin može platiti tek dvije trećine iznosa, naveli su iz MUP-a.

Pomoćnik načelnika 2. Postaje prometne policije Zagreb Goran Medić za RTL je govorio o ovoj novini koja će osuvremeniti hrvatsku policiju.

- Službenici na terenu neće morati na posao s gotovim novcem, voditi računa o novcu koji nije njihov, o dovoljnoj količini svog novca koji bi morali imati za vraćeni ostatak, a olakšat će se administrativni posao u postajama - rekao je Medić te je nadodao da se preko POS uređaja može naplatiti bilo koja kazna za prekršaj u prometu kao i do sada.

- Dvije tisuće kuna je moguće platiti u pola iznosa za fizičku osobu, pet tisuća kuna za fizičku osobu obrtnika i kaznu od 15 tisuća moguće je platiti pola iznosa za pravne osobe - rekao je Medić.

25. travanj 2024 04:51