Biznis i politika
StoryEditor

Dionice bi sljedeće godine mogle zabilježiti dvoznamenkaste dobitke, glavna briga i dalje mogućnost duboke recesije

11. Prosinac 2022.

Dionice bi sljedeće godine mogle zabilježiti dvoznamenkaste dobitke, nakon što su ove godine pretrpjele najveće gubitke od 2008. godine, tvrde neki od najvećih svjetskih ulagača.

Usred nedavnog optimizma da je inflacija dosegla vrhunac i da bi Federalne rezerve uskoro mogle smanjiti svoj tempo podizanja kamatnih stopa, 71 posto ispitanika u anketi Bloomberg Newsa očekuje rast dionica, dok 19 posto njih predviđa pad. Za one koji su vidjeli dobitke, prosječni odgovor bio je povrat od 10 posto.

Bloombergovo neslužbeno istraživanje 134 upravitelja fondova uključuje stavove velikih investitora kao što su BlackRock, Goldman Sachs Asset Management i Amundi, a pružilo je uvid u prepreke s kojima će se suočiti u godini kada će inflacija, rat u Ukrajini i zaoštravanje monetarne politike postati stara vijest.

Dionice na najnižoj razini

Kao glavne brige za nadolazeću godinu 45 posto ispitanika je navelo vrlo visoku inflaciju, ali i mogućnost duboke recesije.

Ipak, dionice bi mogle doseći nove najniže razine početkom sljedeće godine, a rast bi se, prema mišljenju ispitanika, mogao osjetiti u drugoj polovici godine.

‒ Iako bismo se mogli suočiti s recesijom i padom profita, dio toga smo već diskontirali 2022., imat ćemo bolju vidljivost 2023. i nadamo se da će to pomoći tržištima ‒  izjavila je Pia Haak, glavna direktorica za investicije u Swedbank Robur, najvećem švedskom upravitelju fondova.

Čak i nakon nedavnog porasta, MSCI All-Country World Index na putu je za svoju najgoru godinu od globalne financijske krize 2008. S&P 500 vjerojatno će završiti 2022. sa slično lošim rezultatima.

Slično je Bloombergovo istraživanje prošle godine predvidjelo i da će agresivno pooštravanje politike središnjih banaka biti najveća prijetnja dionicama u 2022 godini.

Tehnološki sektor bi se mogao vratiti

Kada je riječ o pojedinim sektorima, ispitanici su općenito dali prednost tvrtkama koje mogu obraniti zaradu tijekom gospodarske krize, odnosno onima koji plaćaju dividendu i osiguranje, zdravstvenu skrb i dionice niske volatilnosti bili su među njihovim odabirima, dok su neki preferirali banke i tržišta u nastajanju, uključujući Indiju, Indoneziju i Vijetnam.

Nakon što su ove godine bile pogođene porastom kamatnih stopa, američke tehnološke dionice također bi se, prema istraživanju, mogle vratiti na staro, a više od polovice ispitanika reklo je da bi selektivno kupili ove dionice.

Budući da su procjene još uvijek relativno niske unatoč nedavnom porastu i prinosima na obveznice za koje se očekuje da će pasti sljedeće godine, očekuje se da će tehnološki divovi, uključujući Apple, Amazon.com i Google-ovu matičnu kompaniju Alphabet, imati koristi.

Neki su optimistički raspoloženi za Kinu, posebno dok se udaljava od nulte razine Covida. Pad ranije ove godine stavio je vrijednosti znatno ispod njihovog 20-godišnjeg prosjeka, čineći ih privlačnijim u usporedbi s američkim ili europskim konkurentima.

Povećanje od 10 posto predviđeno za dionice u 2023. ne bi bilo niže od prethodnih oporavka tržišta, kao što su bili 2009. i 2019. godine.

Situacija se ubrzano pogoršava

Za upravitelje fondova, bolje vijesti o inflaciji i rastu mogle bi biti katalizatori za bolje rezultate. Gotovo 70 posto ispitanika reklo je da su oni glavni pozitivni čimbenici. Također su naveli potpuno ponovno otvaranje Kine i prekid vatre u Ukrajini kao pozitivne okidače.

Naglasak na inflaciji i rastu kao ključnim elementima u skladu je s nalazima posljednje ankete upravitelja fondova Bank of America pokazalo je da su recesijska očekivanja bila na najvišoj razini od travnja 2020., dok je scenarij ‘stagflacije‘ niskog rasta i visoke inflacije bio ‘pretežno‘ mišljenje konsenzusa.

Takve brige izgledaju opravdane. Prema Bloomberg Economicsu, globalno gospodarstvo ide prema najslabijem rezultatu u posljednjih nekoliko godina, isključujući financijsku krizu i razdoblja Covida. MMF je prošlog mjeseca rekao da se situacija ubrzano pogoršava.

– Izgledi će od sada nadalje biti pod utjecajem vjerojatnosti, dubine i dugotrajnosti recesije. Još uvijek postoje džepovi prilika u kojima se tvrtke s jakim osnovama koje mogu prebroditi oluju prodaju u vrijeme tržišne panike – rekla je Fabiana Fedeli, glavna direktorica za ulaganja u dionice, multi-aktivu i održivost u M&G-u.

Približavajući se kraju godine, smjer tržišta ovisi o dva ključna događaja koji dolaze sljedeći tjedan, podacima o inflaciji u SAD-u u utorak i političkoj odluci Feda dan kasnije. Ovdje su se pojavile neke dobre vijesti: rast cijena počeo je hladiti nakon što je dosegnuo najvišu razinu u četiri desetljeća, a središnja banka je signalizirala da bi mogla usporiti tempo povećanja stopa.

Unatoč tim znakovima, ulagači su i dalje oprezni, a S&P 500 je na putu da prekine dvotjedni pobjednički niz uoči sastanka Feda.

25. travanj 2024 13:36