Biznis i politika
StoryEditor

Dionice rastu u nadi da će Fed uspjeti ‘meko prizemljiiti‘ gospodarstvo, zabrinutost zbog Kine

16. Kolovoz 2022.
Stock market chart on LCD screen. Selective focus.foto Getty Images/istockphoto
Na Wall Streetu su na početku tjedna cijene dionica nastavile rasti, pri čemu su u fokusu bile one koje ostvaruju najveću korist od gospodarskog rasta poput tehnoloških, nastavivši tako trend oporavka na krilima očekivanja da će Fed uspjeti 'meko prizemljiiti' gospodarstvo.
 
Najveći doprinos rastu indeksa dale su dionice Tesle, sa cjenovnim dobitkom od 3,1 posto, potom Applea, za 0,6 posto i Microsofta, za 0,5 posto. Znatno su poskupjele i dionice prizvođača potrošačke robe i pružatelja komunalnih usluga.
 
Te dionice porasle su zahvaljujući preusmjeravanju kapitala iz američkih državnih obveznica, čiji su prinosi pali budući da je kineska središnja banka povukla iznenađujući potez, snizivši kamatne stope kako bi ojačala domaću potražnju nakon neočekivanog gospodarskog usporavanja u srpnju. 
 

Hoće li SAD ući u recesiju?

 
S&P 500 indeks snažno se oporavio od sredine lipnja, potpomognut prošlotjednim podacima o inflaciji u SAD-u, koji ukazuju da je možda već dosegnula vrhunac. Od početka godine, međutim, taj indeks i dalje je nekih 10 posto u minusu.
 
"Tržišni sudionici gledaju u Fed i govore: 'Hej, oni će i prije nego što mislimo smanjiti kamate, a to će biti dobro za dioničko tržište'", kaže Paul Wolte, portfelj menadžer u investicijskom društvu Kingsview Investment Management.
 
Fed je od ožujka podignuo kamatne stope za 2,25 postotnih bodova u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju. Dio investitora, međutim, brine se da će tako agresivno podizanje kamatnih stopa gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju. Više kamatne stope negativno utječu na izvedbu dionica, posebice tehnoloških i one koje ovise o gospodarskom ciklusu.
 
Na europskim burzama najvažniji indeksi u ponedjeljak su blago ojačali, nastavivši prošlotjedni uzlet, no investitori su na oprezu jer novi makroekonomski pokazatelji iz Japana i Kine upućuju na usporavanje njihovih gospodarstava. U takvim uvjetima, londonski Ftse indeks završio je u plusu blagih 0,11 posto, na 7.509 bodova, frankfurtski DAX za 0,15 posto, na 13.816 bodova, a pariški CAC za 0,25 posto, na 6.569 bodova.
 
Na azijskim burzama u utorak indeksi su imali različite predznake, dok je tečaj dolara, sigurne valute u neizvjesnim vremenima, bio na najvišoj razini u tjedan dana, nakon što su investitore zabrinuli kineski podaci, ukazavši na slabljenje aktivnosti i u tom, drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.
 

Kinesko usporavanje

 
Nakon četiri tjedna oporavka globalnih dioničkih tržišta i skoka najvažnijih indeksa na najvišu razinu u zadnja tri mjeseca, podaci iz Kine objavljeni u ponedjeljak pokvarili su optimizam investitora. 
 
Zabrinuo ih je, naime, podatak o rastu kineske maloprodaje u srpnju za svega 2,7 posto na godišnjoj razini, znatno ispod 5 posto koliko se prognoziralo te sporije nego u lipnju, kada je promet porastao 3,1 posto. Nadalje, kineska industrijska proizvodnja porasla je u srpnju 3,8 posto na godišnjoj razini, što je također bilo ispod očekivanja o rastu za 4,6 posto te usporavanje u odnosu na lipanjskih 3,9 posto. 
 
Povrh toga, kineski proizvođači litija, umjetnih gnojiva i metala u jugoistočnoj pokrajini Sečuan zatvorili su pogone ili smanjili proizvodnju u ponedjeljak zbog ograničenja u potrošnji električne energije dok se zemlja suočava s najgorim toplinskim valom u zadnjih 60 godina. 
 
U međuvremenu, kineska središnja banka neočekivano je snizila kamatne stope zbog srpanjskih podataka koji ukazuju na usporavanje gospodarstva.
 
S druge strane Pacifika, investitore je zabrinuo podatak o padu tvorničke aktivnosti u državi New York u kolovozu na najnižu razinu od pandemije, što je novi znak prizemljavanja najvećeg svjetskog gospodarstva dok Fed diže kamatne stope. Američko gospodarstvo posljednja dva tromjesečja bilježilo je blagi pad aktivnosti, a zabrinutosti oko rasta dominantne su teme i u Europi.
 
"Ukratko, rizik od globalne recesije odjednom je mnogo jasniji", navode analitičari Rabobanka u bilješci svojim klijentima.
Na europskim burzama cijene dionica u utorak prijepodne nastavile su uspon već peti trgovinski dan zaredom, no trguje se oprezno jer investitore brinu naznake potencijalne globalne recesije.
 
Najviše su na dobitku bile dionice rudarskih i defanzivnih kompanija, odnosno onih koje imaju dobru izvedbu i u recesiji.

 

Dolar raste jer stižu neizvjesna vremena

 
Tečaj dolara u utorak se zadržao nadomak najviše razine u zadnjih tjedan dana jer ga investitori, zabrinuti zbog globalnog gospodarskog usporavanja, kupuju tražeći sigurno utočište za svoj kapital.
 
Dolarov indeks, koji mjeri kretanje tečaja dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, iznosi jutros 106,53 bodova, i tek je nešto ispod 106,55 bodova, najviše razine od prošlog ponedjeljka,
 
Tečaj eura, valute s najvećom težinom u dolarovom indeksu, jutros stoji 1,0158 dolara, gotovo bez promjena u odnosu na jučerašnju cijenu od 1,0154 dolara, najnižu od 5. kolovoza. Tečaj jena, pak, stagnirao je prema dolaru na 133,39 jena za dolar.

 

Cijene nafte na najnižoj razini od početka invazije na Ukrajinu

 
Na naftnim tržištima cijene barela nafte nastavile su kliziti jer potencijalno izbijanje recesije u globalnom gospodarstvu smanjuje izglede za potražnju.
 
Tako se jutros barelom nafte Brent na londonskoj burzi trguje po 1 posto nižoj cijeni od 94 dolara, nakon što su se u ponedjeljak cijene već spustile na najnižu razinu od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Istodobno, barel WTI-ja na američkom tržištu pojeftinio je 0,7 posto, na 88,8 dolara za barel.  
 
 
27. travanj 2024 04:31