Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon pada tjedan dana prije, jer su podaci o jačanju inflacije u SAD-u smanjili izglede da će američka središnje banke smanjiti kamate u lipnju.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 103,45 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti porasla 0,5 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0890 dolara. Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, za 1,3 posto, pa je njegov tečaj dosegnuo 149,00 jena.

Nakon što je tjedan dana prije oštro pao, prošloga je tjedna dolarov indeks nadoknadio dio gubitaka. Jačanje dolara uslijedilo je nakon dva izvješća koja su pokazala da je u veljači inflacija u SAD-u porasla.

Potrošačke cijene porasle su 0,4 posto na mjesečnoj razini i 3,2 posto na godišnjoj, a proizvođačke 0,6 posto na mjesečnoj razini. Nakon tih podataka sasvim je jasno da Fed neće žuriti sa smanjenjem kamata.

- Vrlo je vjerojatno da će Fed kratkoročno biti vrlo oprezan po pitanju inflacijskih izgleda - pišu analitičari MUFG-a u osvrtu na situaciju na tržištu. Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će sjednica Feda.

Očekuje se da će središnja banka ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a kako je u posljednja dva mjeseca inflacija ostala povišena, sve je manje izgleda i da će Fed smanjiti kamate u lipnju.

Na tržištu novca procjenjivalo se početkom prošloga tjedna da postoji 67 posto izgleda da će Fed u lipnju smanjiti kamate, no sada su ti izgledi pali na 60 posto.