Biznis i politika
StoryEditor

Dolaze li Kinezi u Slavoniju proizvoditi električna vozila?

22. Svibanj 2024.

Kineski investitori zainteresirani za otkup svježeg mesa crnih, slavonskih svinja. Kineski investitori potvrdili interes za Zračnu luku Osijek. Kineski investitori žele ulagati u ekološku poljoprivredu u Slavoniji. I to je otprilike to kad se guglaju pojmovi kineski investitori i Slavonija. Svi su ti tekstovi stari po nekoliko godina, nakon svih tih najava nije se dogodilo ništa, Kinezi niti su došli, niti su investirali, niti su u Slavoniji pokrenuli neki značajni izvoz za kinesko tržište.

Možda se ni ovaj put neće dogoditi ništa značajno, ali šaputanja su sve glasnija: kineske tvrtke koje proizvode električna vozila traže lokacije za pokretanje svojih proizvodnji u Europi, a kako im je bitan faktor da budu blizu mađarske granice i Szegeta gdje je već kineska grupacija BYD gradi svoju tvornicu, atraktivna im je i naša Slavonija!

Ugovor o tajnosti

Koliko je u tome istine, teško je reći jer na Liderov službeni upit nitko nije odgovorio. No, kako neslužbeno doznajemo iz nekoliko izvora iz Slavonije, i to je jedini način na koji naše izvore smijemo opisati jer ne žele da se njihov integritet dovodi u pitanje, postoji jedan veći investitor koji bi uskoro trebao najaviti svoj velebni projekt koji će se tek graditi u tom dijelu Hrvatske, ali ništa više od toga nisu nam htjeli otkriti.

- Ruke su nam zavezane, potpisali smo ugovore o tajnosti, uskoro će se sve otkriti - ispričali su Liderovi izvori.

Nisu to jedini izvori koji barataju tom informacijom, da Kinezi traže lokacije po Slavoniji može se čuti i iz poslovnih krugova iz drugih dijelova Hrvatske. Da, priča se o tome već neko vrijeme, doznaje Lider.

Ne bi bilo neuobičajeno da već postoje okosnice dogovora određenog investitora s lokalnom vlasti, ali da nitko sa tom informacijom službeno ne izlazi u javnost. Takav jedan ugovor o tajnosti je godinu i pol držao u strogoj tajnosti vijest da u Osijek stiže američka kompanija Jabil Inc. čiji će se pogon u Nemetinu otvoriti ove godine. Ako i jest istina to znači da na Liderove upite o mogućoj investiciji nitko neće odgovoriti sve dok ne dođe službena najava koju moraju odobriti sve zainteresirane strane.

Kinezi snimali biznis

Valja podsjetiti i da je HGK prošle godine objavio da "osam kineskih kompanija snima poslovne prilike u Hrvatskoj", a prema toj najavi radilo se o tvrtkama koje rade u području metalne industrije, strojogradnje, dijelova za brodogradnju, materijala za industriju namještaja, solarne energije, transporta i trgovine.

Osim tih najava, najpoznatiji kineski projekt u Hrvatskoj je Pelješki most koji je sufinancirala Europska komisija, tako da se u tom slučaju ne može govoriti o kineskoj investiciji. Pričalo se svojedobno da su Kinezi zainteresirani za brodogradilište Uljanik, a investirali su u Vjetropark Senj.

Inače, najviše kineskih investicija u Europi trenutno se događa u Mađarskoj. U Debrecenu traje izgradnja tvornice baterija vrijedna 7,3 milijarde eura. Kineski proizvođač električnih automobila BYD prošle godine najavio je da će svoju prvu tvornicu EV-ova u Europi izgraditi u Szegetu.

17. lipanj 2024 05:12