Biznis i politika
StoryEditor

ECB ostavlja otvorenu mogućnost još jednog skoka kamatnih stopa

09. Rujan 2022.
 
Dužnosnici Europske središnje banke spremni su za još jedno ogromno povećanje kamatne stope na svom sastanku u listopadu, ako izgledi za inflaciju zahtijevaju dodatni veliki korak, prenosi Bloomberg od izvora upoznatih s raspravom.
 
Drugo uzastopno povećanje od 75 baznih bodova odgovaralo bi nedavnom agresivnom potezu američkih Federalnih rezervi, naglašavajući stroži pristup koji su usvojili dužnosnici ECB-a u posljednje vrijeme dok inflacija u 19-članoj eurozoni ruši rekord za rekordom.
 
Članovi Upravnog vijeća ECB-a dijele apetit za potencijalnim ponavljanjem jučerašnjeg pooštravanja monetarne politike bez presedana, rekli su ljudi koji su željeli ostati anonimni komentirajući privatne razgovore.
 
Očekuje se da će se o smanjenju gotovo 5 trilijuna eura (5 trilijuna dolara) obveznica koje je ECB kupio tijekom nedavnih kriza -- o procesu poznatom kao kvantitativno stezanje -- raspravljati na sastanku dužnosnika koji se ne bavi politikom na Cipru 5. listopada i vjerojatno će se također raspravljati na sljedećim okupljanjima, prema ljudima.
 
Rekli su da je glavni ekonomist Philip Lane, čiji je posljednji govor pozvao na "stabilan tempo" povećanja kamatnih stopa, ovog tjedna imao znatno oštriji ton u svojoj prezentaciji Upravnom vijeću o gospodarskom okruženju.
 
Glasnogovornik ECB-a odbio je komentirati te navode.
 
- Ako se očuva financijska stabilnost, sada mislimo da će Upravno vijeće sljedećeg mjeseca ponovno porasti za 75 baznih bodova. Nakon toga bi moglo uslijediti povećanje od 50 bp na te stope u prosincu i povećanje od 25 bp samo na stopu na depozite u veljači - smatraju analitičari Bloomberg Economicsa.

 

FED neće posustati

 

Nakon objave podizanja kamatne stope u četvrtak, ECB je obećao "nekoliko" budućih poteza, a predsjednica Christine Lagarde je rekla da znači "vjerojatno više od dva, uključujući ovaj, ali vjerojatno će biti i manje od pet".
 
Euro je pao u odnosu na dolar dok šef Federalnih rezervi Jerome Powell ističe da će američka središnja banka djelovati "iskreno" i da neće posustati u svojim naporima da obuzda inflaciju "dok posao ne bude obavljen".
 
Ulagači na tržištu novca povećali su uloge na daljnje pooštravanje ECB-a, pri čemu su oklade od još 75 baznih bodova u listopadu dosegnule 40 posto. To je nagli preokret nakon što je ECB optužena da je presporo reagirala na inflaciju koja je započela s završetkom karantene zbog Covida i pogoršala se kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.
 
Kakva god stopa da se pojavi, daljnje odluke će se donositi usred sve većeg straha od recesije u eurozoni. Nove tromjesečne projekcije ECB-a ukazuju na brži rast cijena uz sporiju gospodarsku ekspanziju. Prognoza rasta za iduću godinu smanjena je na samo 0,9 posto.
 
Kako kriza smanjuje potražnju, analitičari predviđaju pad od dva ili više kvartala počevši od ove godine, a neki kažu da je jedan već počeo.
 
Uzimajući u obzir pogoršanu sliku, bivši glavni ekonomist ECB-a Peter Praet bio je iznenađen procjenom ECB-a da očekuje daljnje podizanje stopa "kako bi prigušio potražnju".
 
Sama Lagarde rekla je da problemi na strani ponude pokreću europsku inflaciju, koja je prošlog mjeseca premašila 9,1 posto -- dosegnuvši još jedan rekord svih vremena na gotovo pet puta više od ciljnih dva posto.
 
Za Lagarde i njezine kolege to je glavni fokus. - Moralo se poduzeti odlučnu akciju. Inflacija je i dalje previsoka - rekla je Lagarde.
25. travanj 2024 12:47