Biznis i politika
StoryEditor

Ekonomija SAD-a ponovno bilježi rast u trećem kvartalu

28. Listopad 2022.
Američki predsjednik Joe Biden

Gospodarstvo SAD-a sporo je raslo tijekom ljeta uz strah od prijeteće recesije, ali i nadu da bi se ona mogla izbjeći. Bruto domaći proizvod, prilagođen za inflaciju, ponovno raste u trećem tromjesečju jer je inflacija smanjila kupovnu moć kućanstava, a nagli porast kamatnih stopa doveo je do najvećeg pada u stambenom sektoru od prvih mjeseci pandemije. 

Izvješće je naglasilo osjetljivu situaciju s kojom se suočavaju Federalne rezerve u pokušaju obuzdavanja najbrže inflacije u četiri desetljeća. Kreatori politike su agresivno podigli kamatne stope posljednjih mjeseci, a očekuje se da će to ubrzo ponovno učiniti u nastojanju da ohlade užarenu potražnju, za koju vjeruju da je pridonijela brzom rastu cijena.

BDP je u trećem tromjesečju porastao za 0,6 posto, priopćilo je Ministarstvo trgovine, što je godišnja stopa rasta od 2,6 posto koja ukazuje na to da je put do takvog ‘mekog slijetanja‘ ostao otvoren, ali vrlo uzak. 

‘Troškovi rastu brže od plaća‘

- Mjesecima su tvrdili da je američko gospodarstvo u recesiji, a republikanci u Kongresu navijaju za pad. Danas smo dobili dodatne dokaze da naš gospodarski oporavak nastavlja napredovati - rekao je američki predsjednik Joe Biden, prenosi New York Times. 

Prema jednoj uobičajenoj definiciji, gospodarstvo SAD-a ušlo je u recesiju kada je doživjelo dva uzastopna kvartala smanjenja BDP-a na početku godine. Ipak, recesiju slućbeno utvrđuje skupina istraživača iz Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja, koji promatraju širi niz pokazatelja, uključujući zaposlenost, prihode i potrošnju. 

Većina analitičara ne vjeruje da gospodarstvo zadovoljava tu formalniju definiciju, a brojke za treće tromjesečje koje su malo premašile očekivanja prognostičara, pružile su dodatne dokaze da recesija još nije počela. Ukupne brojke BDP-a bile su iskrivljene komponentom međunarodne trgovine koja često pokazuje velike oscilacije iz jednog razdoblja u drugo.

Ekonomisti se nerijetko usredotočuju na manje nestabilne komponente, koje su pokazale da oporavak stalno gubi zamah kako je godina odmicala. Jedno pomno praćeno mjerenje pokazalo je da je potražnja privatnog sektora gotovo potpuno zastala u trećem tromjesečju, a neki prognostičari očekuju da će BDP početi padati krajem godine. 

Potrošnja se nastavila povećavati unatoč višim kamatama i rastućim cijenama, budući da su potrošači smanjili ušteđevinu kako bi nastavili trošiti na odmore, obroke u restoranima i druge aktivnosti koje su mnogi propustili tijekom pandemije. Ipak, nije jasno koliko dugo to može trajati. Amerikanci su u trećem tromjesečju uštedjeli 3,3 posto svojih prihoda nakon oporezivanja, što je najmanji udio od 2007. godine. 

- Posuđeno vrijeme je način na koji bih trenutno opisao potrošače. Posudbe kreditnim karticama su porasle, štednja je pala, naši troškovi rastu brže nego naše plaće - rekao je za NY Times Tim Quinlan, viši ekonomist u Wells Fargu. 

Inflacija je usporila u trećem tromjesečju jer su cijene nafte pale. To je dovelo do povećanja osobnog dohotka prilagođenog inflaciji, nakon pada u drugom tromjesečju. Cijene nafte su se od tada donekle oporavile, a cijene hrane, stanarine i drugih osnovnih potrepština i dalje rastu. 

Opskrba se vraća, a potražnja opada 

Utjecaj rastućih kamatnih stopa jasan je i na tržištu nekretnina, gdje su izgradnja i prodaja domova naglo usporili posljednjih mjeseci. Stambeni sektor se smanjio za 7,4 posto u trećem tromjesečju, oduzimajući 1,4 postotna boda od godišnje stope rasta ukupnog BDP-a. Poduzeća su također smanjila ulaganja u komercijalne i industrijske zgrade, a zasebni podaci objavljeni u četvrtak pokazali su da je ključna mjera poslovnih ulaganja pala u rujnu. 

Thor Kitchen, prodavač kuhinjskih aparata od nehrđajućeg čelika, primijetio je veliku potražnju u ranoj fazi pandemije jer su obitelji, zaglavljene kod kuće, bile nestrpljive da poboljšaju svoj životni prostor. Ispunjavanje te potražnje bio je veći izazov: zakrčeni opskrbni lanci otežavali su tvrtki da svoje proizvode dostavi iz svojih tvornica u Kini svojim kupcima u Sjedinjenim Državama.

Danas se ti trendovi preokreću. Lanci opskrbe počinju se vraćati u normalu, a skladišta Thor Kitchena počinju se puniti zalihama koje je tvrtka naručila prije nekoliko mjeseci. Potražnja, međutim, opada: veliki pad prodaje kuća znači da manje ljudi treba nove štednjake i hladnjake, dok strah od moguće recesije motivira ljude na smanjenje potrošnje.

- Mnoge će tvrtke sjediti na mnogim proizvodima koji se sada ne pomiču. Napravili smo te narudžbe kada je potražnja bila stvarno velika i nastavila se povećavati u lipnju - komentirao je za NYT Timothy Lee, voditelj marketinga tvrtke. 

Još uvijek ima nade za američko gospodarstvo

Recesija je pred vratima, smatraju mnogi Amerikanci. Nakon skoka cijena benzina ove godine, povjerenje potrošača je palo i ostalo nisko. Kompanije su se počele pripremati za recesiju, povlačeći potrošnju na oglašavanje i raspravljajući s investitorima o planovima za nepredviđene situacije. Ipak, gospodarstvo još uvijek ima snage. Tržište rada se dobro drži, i makar je zapošljavanje donekle usporeno, otpuštanja su i dalje niska u većini djelatnosti. 

Mnoga su kućanstva uspjela uštedjeti na početku pandemije zbog smanjene potrošnje i povećane državne pomoći, što bi im moglo pomoći da nastave s potrošnjom čak i ako im prihodi stagniraju. Ti čimbenici donekle ublažavaju oporavak, ali također otežavaju posao Feda čineći gospodarstvo manje osjetljivim na više kamatne stope. Istodobno, Fed ne može puno učiniti u okviru kontrole cijene nafte i hrane, na koje utječu globalni događaji poput rata u Ukrajini. 

- Problem je u tome što postoje mnoge sile koje trenutno potiču visoku inflaciju. Nije sve lako riješiti monetarnom politikom - rekla je Carola Frydman, ekonomistica na Sveučilištu Northwestern. 

 

19. travanj 2024 22:38