Biznis i politika
StoryEditor

Ekonomski pad u eurozoni se nastavlja, je li recesija ono što nas očekuje?

24. Listopad 2022.
foto Shutterstock

Aktivnost privatnog sektora u eurozoni smanjila se četvrti mjesec zaredom u listopadu i tako potvrdila predviđanja da Europa korača prema recesiji. 

Indeks menadžera nabave koji je sastavio S&P Global pao je na najnižu razinu od travnja 2013. godine, ne računajući mjesece kada su na snazi bile covid mjere. Nove brojke gore su nego što su ekonomisti očekivali jer rekordna inflacija šteti potražnji, a neke tvrtke obuzdavaju proizvodnju zbog slabije prodaje, prenosi Bloomberg.  

Nešto bolji izvoz, ali slabija potražnja

Najveći pad zabilježen je u proizvodnji, posebice energetski intenzivnim sektorima poput kemikalija i plastike. Usluge su se također brže smanjivale jer se potrošači bore s ‘krizom troškova života‘.

Nove narudžbe za robu i usluge pale su već četvrti mjesec i to tempom koji nije viđen od prosinca 2012., isključujući mjesece zatvaranja.

- Čini se da će se gospodarstvo eurozone smanjiti u četvrtom tromjesečju s obzirom na sve veći gubitak proizvodnje i sve lošiju sliku potražnje viđenu u listopadu, što dodatno pojačava nagađanja da je recesija sve neizbježnija - rekao je Chris Williamson, ekonomist u S&P Globalu.

U cijelom valutnom bloku od 19 zemalja, skokoviti troškovi zakočili su nagomilanu potražnju koja je uslijedila nakon pandemije, dok zaustavljene isporuke energije u Rusiji prisiljavaju kućanstva i industriju da se pripreme za potencijalne prekide ove zime. Podsjećamo, povjerenje potrošača i dalje je blizu rekordno niske razine.

Tvrtke su također izvijestile o manjem nedostatku komponenti i poboljšanom izvozu u listopadu, iako je to često bilo povezano s manjom zaposlenošću dobavljača zbog slabije potražnje. Kupnja inputa od strane proizvođača pala je jednom od najvećih stopa od globalne financijske krize, što ukazuje na manje proizvodne potrebe i sve raširenije odluke o smanjenju zaliha zbog slabije prodaje od očekivane.

Nesigurni izgledi navode neke tvrtke da suzdrže zapošljavanje, dok druge otpuštaju osoblje zbog znakova viška kapaciteta.

ECB će vjerojatno povećati kamatne stope za 75 baznih bodova

Ranija očitanja za Francusku i Njemačku također su dala turobnu sliku, pri čemu je aktivnost privatnog sektora u prvoj zastala prvi put od ožujka 2021., a u potonjoj se smanjila već četvrti mjesec.

Podaci za Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD također su zakazani za ponedjeljak, a oba će vjerojatno pokazati negativna očitanja. Australska brojka također je bila ispod praga od 50 koji razdvaja ekspanziju od kontrakcije, dok je Japan ponovno porastao.

Brojke eurozone pokazuju da će se njezino gospodarstvo smanjiti za 0,2 posto u četvrtom tromjesečju, ali bi se pad mogao ubrzati prema kraju godine, navodi se u izvješću S&P Globala.

- U međuvremenu, pritisci na cijene ostaju tvrdoglavo povišeni, budući da rastući troškovi energije i osoblja te oslabljeni euro neutraliziraju svako snižavanje cijena robe povezano s poboljšanjem uvjeta opskrbe. Povišeni pokazatelji cijena iz ankete vjerojatno će pridonijeti odlučnosti Europske središnje banke da dodatno pooštri politiku u nadolazećim mjesecima unatoč rastućem riziku od recesije - rekao je Williamson. 

Očekuje se da će ECB povećati kamatne stope za 75 baznih bodova ovog tjedna na drugom sastanku zaredom, objavio je Bloomberg.

 

 

19. travanj 2024 10:49