Biznis i politika
StoryEditor

EKSKLUZIVNO: Nakon odlaska iz Jadrana Goran Fabris vodit će najveću investiciju u povijesti kontinentalnog turizma

13. Srpanj 2022.
Goran Fabris Club Adriaticfoto Ratko Mavar

Nakon nedavnog odlaska s pozicije predsjednika Uprave tvrtke Jadran Crikvenica, gdje mu je istekao četverogodišnji mandat, Goran Fabris preuzeo je novu ulogu u realizaciji, do sada najveće investicije najavljene u kontinentalnom turizmu, u vrijednosti 440 milijuna kuna. Radi se o projektu kompletne rekontrukcije Terme Jezerčica koje je lani preuzeo Graciano Rudan, ujedno vlasnik tvrtke Rudan d.o.o. iz Žminja, poznate po projektima uštede energije.

Tvrtka Rudan će sada imati tri člana Uprave, Graciana Rudana za područje energetike, Gorana Fabrisa za sektor turizma te Daniela Benčića.

Fabris je inače jedan od najcjenjenijih menadžerskih kadrova u turizmu, radio je kao direktor nabave u Valamar Rivieri i kao operativni direktor Maistre, nakon čega je preuzeo čelnu poziciju u Jadran Crikvenici, gdje je napravio reorganizaciju i pokrenuo nove investicije. Sudjelovao je u jednoj od najboljih Maistrinih investicija u obiteljski turizam, hotel Amarin u Rovinju, a  sličan projekt  sada namjerava preseliti na kontinent, koji već desetljećima žudi za većim kapacitetima i većim investicijama.

- Realizacija Investicije u Terme Jezerčica, koja bi na koncu trebala rezultirati sa smještajnim kapacitetima od 220 soba i najvećim vodenim parkom na kontinentu, zamišljena je u tri faze. Prvu ćemo započeti ove jeseni, kada kreće rekonstrukcija postojećih 47 soba čija će se kategorizacija podići na četiri zvjezdice. U drugoj slijedi izgradnja aqua parka i ulaganja u dodatne kamping kapacitete, nakon čega bi na red trebala doći izgradnja još 120 soba. Taj dio investicije u vrijednosti 350 milijuna kuna trebao bi biti gotovo do 2025. godine, nakon čega planiramo izgradnju još dodatnih 60 soba – najavio je Fabris.

U ovom trenutku projekti su već gotovi, financijska konstrukcija koja se tiče ulaganja iz poslovanja i dodatnih financijskih poluga koje su još uvijek na tržištu povoljne je zatvorena i investitor još očekuje da će za izgradnju novih kapaciteta uspjeti povući sredstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost koja bi mogla uvelike skratiti rok povrata ulaganja.

Rudan već neko vrijeme ulaže u turističke kapacitete, osim Terma Jezerčice preuzeo je u 76-postotnom udjelu Hotele Vodice i hotel Punto te hotel Pagus na Pagu, gdje je do nedavno bio u najmu.

- Moj angažman u Jadran Crikvenici je završio, a njegova uspješnost će se najbolje vidjeti ove sezone koja bi trebala biti bolja od planirane. Na žalost, protekle dvije godine zbog pandemije nismo mogli ostvariti planirane rezultate, što je vlasnike nagnalo da drukčije sagledaju svoju ulogu i povuku 'ručnu kočnicu' u daljnjem investiranju i širenju – objasnio je Fabris. Inače, vlasnici Jadran Crikvenice su dva mirovinska fonda, PBZ Croatia osiguranje te Erste plavi.

Objekt kojeg Rudan i Fabris planiraju napraviti u kontinentalnoj Hrvatskoj trebao bi raditi  po uzoru na autrijske obiteljske hotele koji rade 365 dana u godini i, kako kaže Fabris, sami su sebi destinacija koja ne treba ostale atraktivnosti kao primjerice u Rovinju. Uz to, sezona kupanja u termalnoj vodi na otvorenim bazenima trajala bi, za razliku od obale, šest do sedam mjeseci, nakon čega bi se sadržaji selili u zatvorena kupališta. Još jedna velika prednost je i blizina gradskim središtima, odnosno Zagrebu.

Kao što je Rudan u Hrvatskoj bio pionir uštede vode, tako je sada, u kombinaciji s Fabrisom, među prvima  u probijanju investicijskog potencijala kontinentalnog turizma. Rudanovo znanje o energetici i Fabrisovo u turizmu, u vremenima u kojima svi pričaju o uštedama energije, dobar je paket kojim se može podizati energetska učinkovitost turističkih objekata.

16. travanj 2024 08:33