Biznis i politika
StoryEditor

Elizabeth Holmes osuđena na 11 godina zatvora

19. Studeni 2022.
Negdašnja miljenica utjecajnih ulagača, osnivačica Theranosa Elizabeth Holmes upravo je na optuženičkog klupi zbog skandala kad se otkrilo da je varala ulagače lažno obećavajući da njezina tehnologija iz kapi krvi može otkriti bolesti

Savezni sudac u petak je osudio bivšu tehnološku direktoricu, osnivačicu tvrtke Theranosa Elizabeth Holmes na 11 godina i tri mjeseca zatvora zbog prijevare investitora u taj njezin, sada nepostojeći startup za testiranje krvi koji je svojedobno bio procijenjen na 9 milijardi dolara.

Američki okružni sudac Edward Davila u San Joseu u Kaliforniji osudio je Holmes (38) po tri točke optužnice za prijevaru investitora i jednoj točki za urotu, nakon što ju je porota osudila prošlog siječnja u suđenju koje je trajalo tri mjeseca. Tužiteljstvo je predložilo kaznu od 15 godina zatvora, dok je obrana pozvala suca da ne odredi zatvorsku kaznu.

Tijekom slušanja o kazni, Holmes je plakala i rekla da je shrvana svojim neuspjesima, da bi mnoge stvari učinila drugačije da je imala priliku i da osjeća "duboki sram zbog onoga što su ljudi prošli jer sam ih iznevjerila”.

Sudac Davila rekao je da je to ‘slučaj prijevare u kojem je uzbudljiv pothvat krenuo s velikim očekivanjima samo da bi bio razbijen neistinama, lažnim predstavljanjem, običnom ohološću i lažima‘.

Očekuje se da će Holmesini odvjetnici zatražiti od suca da joj dopusti da ostane na slobodi uz jamčevinu tijekom planirane žalbe i da će se žaliti na odluku suca da potvrdi osudu porote protiv Holmes, kao i na njezinu kaznu na 9. prizivnom sudu SAD-a sa sjedištem u San Franciscu.

Pomoćnik američkog tužitelja Jeff Schenk rekao je Davili tijekom saslušanja da bi kazna od 15 godina bila davanje izjave da ciljevi ne opravdavaju sredstva.

Holmesin odvjetnik Kevin Downey tražio je kućni pritvor, rekavši da je popustljivost opravdana jer za razliku od nekoga tko je počinio "veliki zločin" ona nije bila motivirana pohlepom.

Savezni ured za uvjetne uvjete preporučio je kaznu od 9 godina zatvora, prema sudskim dokumentima.

Tužitelji su tijekom suđenja rekli da je Holmes krivo predstavila Theranosovu tehnologiju i financije, uključujući tvrdnju da je njegov minijaturizirani stroj za testiranje krvi mogao pokrenuti niz testova iz nekoliko kapi krvi. Tvrtka se potajno oslanjala na konvencionalne strojeve drugih tvrtki za provođenje testova pacijenata, rekli su tužitelji.

Holmes je svjedočila u vlastitu obranu, rekavši da je u to vrijeme vjerovala da su njezine izjave bile točne.

Theranos Inc je obećao revoluciju u načinu na koji pacijenti primaju dijagnoze zamjenom tradicionalnih laboratorija malim strojevima predviđenim za korištenje u domovima, ljekarnama, pa čak i na bojnom polju.

Forbes je proglasio Holmes najmlađom milijarderkom na svijetu 2014., kada je imala 30 godina i kada je njezin udio u Theranosu bio vrijedan 4,5 milijarde dolara. Theranos je propao nakon što je niz članaka Wall Street Journala 2015. doveo u pitanje njegovu tehnologiju.

22. srpanj 2024 22:14