Biznis i politika
StoryEditor

EU ministri tvrde da će ograničenja cijena ruske nafte funkcionirati, unatoč skepticizmu

06. Prosinac 2022.

Ograničenje cijena ruske prekomorske nafte će funkcionirati, unatoč pokušajima Kremlja da izbjegne sankcije i širokom tržišnom skepticizmu prema toj mjeri, poručili su ministri Europske unije za CNBC. 

EU se u petak, zajedno s G7 i Australijom, složila ograničiti kupnju ruske nafte na 60 dolara po barelu kao dio zajedničkih napora da se ograniči sposobnost Rusije da financira svoj rat u Ukrajini. Ograničenje cijena stupilo je na snagu u ponedjeljak. U biti, mjera propisuje da se nafta proizvedena u Rusiji može prodavati samo uz potrebno odobrenje osiguranja po cijeni od 60 dolara po barelu ili nižoj. Osiguravajuća društva uglavnom su smještena u zemljama G7.

Međutim, Rusija je već rekla da neće prodavati naftu zemljama koje poštuju ograničenje i da je spremna smanjiti proizvodnju kako bi zadržala svoje prihode od te robe. Osim toga, izvješća su sugerirala da je zemlja sastavljala flotu od oko 100 brodova ne bi li izbjegla naftne sankcije. Posjedovanje vlastite ‘flote u sjeni‘ omogućilo bi Kremlju da prodaje svoju naftu bez potrebe za osiguranjem od G7 ili drugih nacija.

Na pitanje može li ograničenje nafte utjecati na smanjenje prihoda Rusije od nafte, irski ministar financija Paschal Donohoe rekao je ‘da, može‘. To je ‘prava poruka u pravo vrijeme‘, rekao je u ponedjeljak u intervjuu za CNBC.

Jedno od velikih otvorenih pitanja je uloga Indije i Kine u provedbi ove gornje granice cijena. Obje su nacije pojačale kupnju ruske nafte nakon invazije na Ukrajinu i nerado pristaju na ograničenje. Indijski ministar nafte navodno je u ponedjeljak rekao da se ‘ne boji‘ ograničenja i očekuje da će politika imati ograničen učinak.

Međutim, francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je u ponedjeljak za CNBC da misli ‘da vrijedi pokušati‘.

- Tada ćemo procijeniti posljedice provedbe ovih ograničenja - dodao je.

Tržište i dalje skeptično

Razina gornje granice bit će preispitana početkom 2023. Ova će se revizija provoditi povremeno, a cilj je postaviti je ‘najmanje pet posto ispod prosječne tržišne cijene ruske nafte‘, prema sporazumu koji su članice EU-a potpisale prošlog tjedna.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je tijekom vikenda da će ograničenje cijena nafte pomoći bloku stabilizirati cijene energije. EU je, podsjećamo, bila prisiljena naglo smanjiti svoju ovisnost o ruskim ugljikovodicima zbog rata u Ukrajini.

Tržišni igrači, međutim, i dalje su oprezni u pogledu integriteta politike. Analitičari japanske financijske grupe Mitsubishi UFJ rekli su u bilješci od ponedjeljka da je razmjer utjecaja ograničenja cijena ‘i dalje dvosmislen‘. 

- Bili smo skeptični glede praktičnosti njegova uspjeha - dodali su.

Postoji rizik da države kupuju rusku naftu po dogovorenoj gornjoj granici, ali je zatim preprodaju po višoj cijeni u Europu. To bi značilo da bi Rusija i dalje zarađivala od prodaje robe, dok bi Europa plaćala više u trenutku kada njezino gospodarstvo već usporava.

- Uvođenje gornje granice cijena vjerojatno neće ukloniti sav volumen, neki će pronaći svoj put do tržišta - rekla je Angelina Valavina, voditeljica prirodnih resursa i robe za EMEA u Fitch grupi, za CNBC. 

Cijene nafte porasle su u utorak ujutro u Londonu. Obje međunarodne referentne terminske cijene sirove nafte Brent i West Texas Intermediate terminske su porasle za 0,4 posto na oko 83 američka dolara po barelu odnosno 77 dolara po barelu.

Terminskim cijenama sirove nafte trgovalo se u porastu u ponedjeljak ujutro, nakon odluke zemalja OPEC+ da zadrže ciljnu proizvodnju nepromijenjenom, ali su se spustile u poslijepodnevnom trgovanju.

16. travanj 2024 13:44