Biznis i politika
StoryEditor

EU razmatra uspostavu centraliziranog ‘Registra imovine‘ svih građana Unije

02. Kolovoz 2024.
registar imovine, registar

Europska unija razmatra uspostavu centraliziranog ‘Registra imovine‘ kako bi pratili imovinu građana diljem bloka. U tu je svrhu EU objavila natječaj ‘Studija izvedivosti za europski registar imovine‘ koja je navodno namijenjena borbi protiv pranja novca i utaje poreza u regiji.

Studija izvedivosti istražit će načine prikupljanja i povezivanja podataka iz različitih izvora, uključujući zemljišne knjige, registre tvrtki, registre trustova i zaklada te središnje depozitarije vlasništva nad vrijednosnim papirima. Integracijom ovih izvora, EU ima za cilj stvoriti robustan sustav za praćenje vlasništva nad imovinom u svojim državama članicama. Naime, predloženi registar bi obuhvatio imovinu kao što su nekretnine, bankovni računi, vrijednosni papiri, vozila, umjetnine, plemeniti metali i kriptovalute.

Naime, konačni popis imovine bit će određen na temelju rezultata studije izvedivosti i naknadnih zakonodavnih odluka. EU je primijetio da će rezultati registra vjerojatno utjecati na političke inicijative.

Prikupljanje podataka i međusobno povezivanje registara ključni je instrument prema pravu EU-a za ubrzavanje pristupa nadležnih tijela financijskim informacijama i olakšavanje prekogranične suradnje. Ovim će se projektom razmotriti različite mogućnosti prikupljanja informacija za uspostavu registra imovine, koji bi kasnije mogao biti uključen u buduću političku inicijativu – istaknuto je iz Unije.

Briga o privatnosti

Ako se plan Unije ostvari, mogao bi izazvati ozbiljne probleme u vezi s privatnošću. Međutim, EU je istaknuo da predloženi registar imovine neće uvesti nova pitanja privatnosti. Umjesto toga, ponudio bi nadležnim tijelima u svim državama članicama pristup postojećim podacima. Unatoč mogućim problemima u vezi s privatnošću, rezultati studije izvedivosti i zakonodavni procesi odredit će specifičnosti provedbe. Naime, ovo nije prvi put da je blok uključen u praćenje interakcija građana s različitim sredstvima. Na primjer, 2021. Europska komisija objavila je da će zahtijevati od mjenjačnica kriptovaluta da prikupljaju detalje o pojedincima koji šalju i primaju kriptovalute, usklađujući te razmjene s pravilima ‘Upoznaj svog kupca‘ (KYC) koja su već nametnuta drugim financijskim institucijama.

Vrijedno je napomenuti da su kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, EU, Kanada i Sjedinjene Države formirale transatlantsku radnu skupinu za provedbu financijskih sankcija. Kao dio tih nastojanja, EU je predložila međusobno povezani registar imovine koji bi služio svim njezinim državama članicama.

16. rujan 2024 20:54