Biznis i politika
StoryEditor

EU u sukobu s tehnološkim tvrtkama: Europi novi zakoni, Kini nove sankcije

08. Svibanj 2023.

Izvršni direktori pet vodećih europskih tehnoloških kompanija pozvali su Bruxelles da izmijeni predloženi zakon o dijeljenju podataka jer će ih, kako prenosi Financial Times, nova pravila prisiliti da se odreknu poslovnih tajni i daju konkurentsku prednost Kini.

Intervencija čelnika tvrtki SAP, Brainlab, Datey, Siemens i Siemens Healthineers najnovija je reakcija tehnoloških tvrtki na novi zakon u sklopu paketa digitalnih pravila koja za cilj imaju Europskoj uniji osigurati konkurentsku prednost u pristupu podacima.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, izvršni direktori tehnoloških kompanija traže izmjene prijedloga koji obvezuje tvrtke da dijele podatke s korisnicima, drugim tvrtkama i vladama što bi ‘moglo nanijeti trajnu štetu konkurentnosti nekih od najuspješnijih europskih tvrtki koje zapošljavaju milijune ljudi‘.

Pismo, iza kojeg stoji poslovna grupa DigitalEurope, također je upućeno Margrethi Vestager, koja obnaša funkciju europske povjerenice za tržišno natjecanje, Thierryju Bretonu, koji je odgovoran za provedbu digitalnih pravila bloka i švedskom predsjedništvu EU-a.

– Internet stvari je područje u kojem europske tvrtke vode. Tvrtke su provele godine ulažući u istraživanje i razvoj, razvijajući proizvode i usluge temeljene na podacima – poručili su predstavnici sektora organima Europske unije.

Stefan Vilsmeier, izvršni direktor grupe za zdravstvenu tehnologiju Brainlab, rekao je da će planovi prisiliti tvrtke da otkriju previše poslovnih informacija i ‘oslabiti europsko gospodarstvo u natjecanju s drugima, posebno s Kinom‘.

Bernd Montag, izvršni direktor Siemens Healthineersa, tvrtke za medicinske uređaje, rekao je da će prijedlog nadjačati sigurnosne zahtjeve za njihove proizvode.

– I pacijenti i zdravstveni djelatnici mogli bi biti oštećeni ako bi zlonamjerni subjekti dirali u sigurnost ili kvalitetu medicinskih uređaja – rekao je.

Pismo dolazi u trenutku kada se zemlje članice i zakonodavci svađaju oko ‘neriješenih političkih pitanja‘, navodi se u izvješću o napretku plana švedskog predsjedništva EU-a. Ta pitanja uključuju ograničenja korištenja podataka od institucija kao što je Europska komisija, isključivanje malih poduzeća te dijeljenje podataka u hitnim slučajevima. Ipak, Švedska se nada da će do 27. lipnja postići zajednički stav među državama članicama, stoji u dokumentu. Kako bi nacrt zakona bio odobren, oni i Europski parlament moraju se dogovoriti o konačnom tekstu.

Cecilia Bonefeld-Dahl, glavna direktorica DigitalEuropea, pozvala je na odgodu, rekavši kako se čini da ‘jurimo kroz zakonodavni proces poput odbjeglog vlaka‘.

Sankcije zbog suradnje s Rusijom

Kompanije i udruženja već su izdali zajedničku izjavu osuđujući Zakon o podacima kao ‘skok u nepoznato‘. Ovog je mjeseca Global Data Alliance, udruga tvrtki koje promoviraju visoke standarde za prijenos podataka, pozvala regulatore da razjasne nejasnoće u nacrtu zakona.

– Svaki puta kada stavim novi zakon u digitalnu sferu, poduzeća se počnu brinuti – rekao je u veljači Breton za FT dodajući da će novi zakon pomoći u izgradnji europskog ‘tržišta podataka koje nam je nedostajalo u prošlosti‘.

Druga pravila o podacima koja je nametnula EU također su izazvala bijes tvrtki. Značajni Zakon o digitalnim tržištima, čiji je cilj obuzdavanje moći velike tehnologije, također stavlja naglasak na velike igrače koji dijele podatke s manjim rivalima. Kompanije poput Googlea i Amazona razgovaraju s Komisijom o tome kako se pridržavati propisanih pravila.

Europska je unija također predložila i sankcije za skupinu kineskih kompanija optuženih za prodaju elektroničkih komponenti Rusiji. Riječ je o novom paketu sankcija, o kojem će države članice raspravljati ovog tjedna, kojim se planira kazniti sedam kineskih kompanija; 3HC Semiconductors, King-Pai Technology, Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry i Alpha Trading Investments, prenosi Hina. 

Uz kompanije, popis bi trebao uključivati i određene ruske pravne osobe zadužene za razvoj, proizvodnju i isporuku elektroničkih komponenti ruskom vojnom i industrijskom kompleksu koje je EU sada uzela ‘na zub‘ za što su iz kineskog ministarstva vanjskih poslova upozorili da ne odabiru ‘pogrešan put‘ jer bi i oni mogli donijeti određene mjere. 

– Kina se protivi potezima koji koriste suradnju Kine i Rusije kao izgovor za nametanje nezakonitih sankcija ili za ekstrateritorijalno kažnjavanje Kine – rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva na redovnoj konferenciji za novinare.

23. travanj 2024 12:37