Biznis i politika
StoryEditor

EU uzvraća udarac: Europske tvrtke po novim pravilima mogu dobiti jednake subvencije kao i u SAD-u

09. Ožujak 2023.
foto Shutterstock
Poduzeća iz EU-a mogu dobiti onoliko državnih sredstava koliko je predviđeno američkim paketom subvencija za zelenu energiju, prema novim labavijim pravilima Europske komisije objavljenima u četvrtaka, a kojih je cilj zadržati tvrtke u Europi.
 
Pravila ciljaju na ulaganja u obnovljivu energiju, vodik, vozila s nultom emisijom ugljika i slično. Pokušaj je to suprotstavljanja američkom Zakonu o smanjenju inflacije (IRA), a riječ je o programu zelenih subvencija vrijednih ukupno 369 milijardi dolara, a uključuje i porezne olakšice o kojem smo nedavno pisali.
 
Zbog tih američkih subvencija mnoge su tvrtke najavile seljenje tvornica u SAD-u. Tako je, primjerice, Audi najavio gradnju tvornice električnih automobila, a Siemens tvornicu vlakova s druge strane Antlantika.
 
Najnoviji propisi EU potez su u cilju smanjenja ovisnosti o američkim i kineskim proizvodima te tehnologijama. Predloženi Akt o industriji s nultom neto stopom emisija ubrzao bi izdavanje dozvola za zelene projekte u EU-u, dok se Aktom o kritičnim sirovinama, koji bi trebao biti objavljen 14. ožujka, namjerava poticati recikliranje i diverzificiranje izvora.

 

Komisija je rekla da se odgovarajuća državna pomoć može usmjeriti kada postoji stvarni rizik od odljeva ulaganja iz Europe. - Države članice mogu osigurati iznos potpore koje bi korisnik mogao dobiti za ekvivalentno ulaganje na toj alternativnoj lokaciji (tzv. ‘podudarna pomoć‘) - navodi se u priopćenju Europske komisije.

 

Države također mogu osigurati financiranje potrebno kako bi se motiviralo kompanije da ulože u Europi. Kako bi se osiguralo da će potpora stvarno potaknuti kompaniju da ostane u Europi, prekogranična ulaganja moraju uključivati projekte u najmanje tri zemlje EU-a. Tvrtke također moraju koristiti najsuvremeniju proizvodnu tehnologiju kako bi smanjile emisije ugljika.
 
Komisija je rekla da zemlje EU imaju rok do kraja 2025. da pripreme projekte o obnovljivoj energiji i dekarbonizaciji kako bi se natjecale po novim labavijim propisima. 
 
 
25. travanj 2024 14:57