Biznis i politika
StoryEditor

Euro/dolar: Odnos najviše klizi u krizama, no razlike nisu drastične

31. Srpanj 2023.

Lani u ovo doba panično se pisalo i pričalo u javnosti kako su dolar i euro izjednačeni i zašto to jest/nije dobro i za koga. Ili, preciznije, 14. srpnja 2022., prvi put nakon čak 20 godina dolar je bio vrjedniji nego euro. Tečaj je u jednome trenutku bio 0,995, dakle za jedan se euro dobivalo manje od jednoga dolara. Za usporedbu, krizne 2008. za jedan euro dobivalo se čak 1,6 dolara. Od tada do danas, uz brojne amplitude, dolar prema euru uglavnom je rastao i nakon nekoliko dana plesa oko pariteta (omjera 1:1) lani je preskočio euro.

Očekivao se europski armagedon, najavljivala velika kriza/recesija, svi su bježali u još uvijek glavnu rezervnu valutu i euro je tonuo. Godinu dana poslije scenarij više nije tako katastrofičan, klima nas je pomilovala, pa smo preživjeli energetsku krizu, i euro je opet počeo jačati. Točnije, dolar je počeo slabjeti. Konkretno, na svjetskim je tržištima tečaj eura prema dolaru u srpnju skočio više od dva posto, na najviše razine u 16 mjeseci. Razlog? Inflacija u SAD-u popušta, pa ulagači očekuju da će američki Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

Iako se čini da ples dvaju valuta ljulja prilično jako, suštinski su pomaci ipak skromniji. Doduše, odnos između valuta najviše i najčešće klizi u krizama, no razlike doista nisu toliko drastične koliko se takvima doimaju, čak ni kada se mjere duže serije.

Uzroci pomaka

Niko Maričić, fond mendžer u InterCapital Asset Managementu kaže kako smo u posljednjem desetljeću imali nekoliko velikih događaja koji su rezultirali snažnijim pomakom na najpoznatijeg valutnog para. Kao najvažnije uzroke snažnog pomaka valutnog para izdvajaju se vanjsko-trgovinski odnosi, monetarna politika, šokovi na financijskim tržištima koji rezultiraju aprecijacijom dolara kao glavne svjetske valute.

– Nakon recesije iz 2009. godine pojavio se problem snažnog rasta duga europskih država. Eskaliralo je u Grčkoj koja je bila spašavana u nekoliko navrata. Ovakav scenarij doveo je u pitanje opstojnost monetarne unije. Potencijalni raspad eurozone rezultirao je deprecijacijom eura od otprilike 30 posto u odnosu na dolar. U 2016. na veliko iznenađenje Donald Trump osvaja američke predsjedničke izbore. Događaj sam po sebi je bio veliki šok za financijska tržišta, međutim, ono što je uslijedilo imalo je dugoročni negativni efekt na dolar. Donald Trump je provodio politiku snažne fiskalne ekspanzije. Također, upustio se u trgovinski rat s Kinom uvodeći uvozne restrikcije i carine na brojne proizvode. Često je isticao kako snažan dolar nije dobar za SAD zbog konkurentnosti. Sva je to utjecalo na slabljenje dolara u odnosu na euro.

U trenutku izbijanja i širenja pandemije dolar je oslabio zato što je američka centralna banka FED reagirala spuštanjem referentne kamatne stope. Zbog uvođenja restrikcija u većini je država svijeta svjetska trgovina obustavljena što je rezultiralo smanjenjem potražnje za dolarom kao glavnom valutom u trgovinskoj razmjeni. Početkom 2021. došlo je do snažnog i iznenadnog rasta inflacije potaknute snažnim fiskalnim impulsom uslijed pandemije. Reakcija američke centralne banke FED-a na snažne inflatorne pritiske bilo je podizanje referentne kamatne stope. Monetarna kontrakcija dovela je do jačanja dolara u odnosu na euro posebno iz razloga što se europska centralna banka u ciklus dizanja kamatnih stopa upustila nešto kasnije.

Posljednji ciklus jačanja eura u odnosu na dolar dogodio se u tekućoj godini. Glavni je razlog vrlo topla i blaga zima koja je omogućila Europskoj uniji da prebrodi energetsku krizu bez većih posljedica te na neki način izbjegne duboku recesiju. Budući da su očekivanja bila poprilično negativna, razvoj pozitivnog scenarija rezultirao je jačanjem eura u odnosu na dolar – pojašnjava Maričić kontrakcijski odnos dviju valuta.

image

Tečaj dolara tijekom godina

Nakon više od godinu dana povećanja kamata s obje strane ‘velike bare‘, taj se ciklus vjerojatno bliži kraju. No, neizvjesno je za koliko će još središnje banke povećati kamate u ovoj godini, na koje razine i koliko će se dugo cijena novca zadržati na tim povišenim razinama. Tečajevi valuta, kažu analitičari, posljednjih mjeseci osciliraju ovisno o tome kakve špekulacije prevladaju na tržištu i kakvi se odgovori očekuju na valutna pitanja.

24. travanj 2024 00:41