Biznis i politika
StoryEditor

Euro na najnižoj razini u zadnja dva desetljeća, a ovo je tek početak pada

23. Kolovoz 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Euro je nedavno pao na novu najnižu razinu u zadnja dva desetljeća, dok dolar raste, a neizvjesna zima kuca na europska vrata. Valuta je pala čak 1,1 posto na 0,9928 u ponedjeljak, a ovaj pad je samo početak još dubljeg zarona, smatraju stručnjaci. Euro se time dodatno udaljio od kratkog razdoblja olakšanja koje je postavilo euro na oko 1,03 dolara ranije ovog mjeseca, objavio je Bloomberg. 

Valutom se u ponedjeljak trgovalo na razinama koje smo posljednji put imali priliku vidjeti 2002., samo nekoliko godina nakon što je euro uopće nastao. Bloombergov Dollar Spot Index porastao je na 0,7 posto, što je najveća razina od 15. srpnja, a iz Morgana Stanleya predviđaku da će euro u ovom tromjesečju pasti na 0,97 dolara, na razinu koja nije zabilježena od ranih 2000-ih.

Nomura International cilja na 0,975 dolara do kraja rujna, nakon čega bi tržište moglo tražiti razinu od 0,95 dolara, pa čak i nižu, s obzirom da pritisak na opskrbu energiju znatno povećava rizik od nestanka struje i potencijalno motivira uvoz eura. 

- Na kraju ljeta vraća se pritisak na euro, djelomično zato jer je dolar licitiran, a djelomično zbog neizvjesne situacije u europskom gospodarstvu - napisao je devizni strateg iz Societe Generale SA, Kit Juckes u bilješci klijentima.

Tržišta će također biti oprezna u vrijeme dogovora središnjih banaka zbog recesijskih rizika i skoka cijena, a očekuje se da će predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell nastaviti s borbom protiv recesije uz dužnosnike Europske središnje banke i Engleskom Bankom. 

- Euro će vjerojatno biti posebno osjetljiv na reviziju temeljnijh očekivanja Federalnih rezervi, s obzirom da je ECB zauzeo drugu najjaču moguću poziciju među središnjim bankama G10 nakon japanske središnje banke - smatra Commerzbank AG-ov strateg Ulrich Leuchtmann. Objašnjavajući pozicije različitih središnjih banaka, Leuchtmann je također poručio da će euro do kraja godine doći do 0,98 dolara.

Ublažavanje financijskih uvjeta u SAD-u tijekom ljeta, unatoč agresivnom povećanju kamata, također bi mogao biti razlog daljnjeg neprijateljstva Federalnih rezervi, smatra strateg Morgana Stanleya, David Adams. Europske države se trenutno bore i s rekordno visokim cijenama prirodnog plina i jako malim zalihama, što je savršena prilika za trgovce da jure još veći pad eura. 

Euro je također na najnižoj razini prema švicarskom franku u posljednjih sedam godina, a dublja recesija mogla bi dovesti do još većeg pada. Stručnjaci iz Goldman Sachsa smatraju da bi par mogao pasti na visokih 80 ili niskih 90 centi po euru za vrijeme ozbiljnog gospodarskog pada s obzirom na upitnu opskrbu ruskim plinom. 

09. svibanj 2024 01:54